Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Obrazy za 4,5 milionu korun koupila plzeňská galerie, jsou to výjimečná zátiší z 19. století

Dva cenné obrazy, které se řadí mezi vrcholná díla českého umění 19. století, získala Západočeská galerie (ZČG) v Plzni. Jedná se o obraz “Zátiší s pávem“ Karla Purkyně a “Lovecké zátiší“ od Jaroslava Čermáka. Za oba obrazy zaplatila galerie 4,55 milionu korun. Díla návštěvníci uvidí v připravované expozici.

Když se obrazy dostaly na trh, způsobilo to v uměleckých kruzích senzaci. Plzeňská galerie musela rychle jednat. Nakonec díla získala díky finanční podpoře Plzeňského kraje a ministerstva kultury. První z dvojice obrazů namaloval syn slavného fyziologa a anatoma Jana Evangelisty Purkyně.

ZČG má vlastní akviziční program, kterým každoročně naplňuje a rozšiřuje své sbírky. V roce 2023 získala galerie do svých sbírek na 93 děl. Z toho 89 děl zakoupila v hodnotě 6 055 000 korun a darem obdržela čtyři díla v hodnotě 115 000 Kč.

„Obraz ´Zátiší s pávem´ je vynikající ukázkou malířského mistrovství Karla Purkyně. Dílo bylo mnohokrát publikováno a reprodukováno a je mimořádné nejen svou kvalitou, ale má i uměleckohistorický význam pro další poznání a hodnocení tvorby Karla Purkyně, která vzhledem k předčasnému úmrtí v pouhých čtyřiatřiceti letech nebyla příliš obsáhlá. ZČG má ve své sbírce již sedm Purkyňových děl, ale jedná se především o díla malých nebo středních formátů,“ vysvětluje ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil.

Jaroslava Čermáka odborníci označují za významného českého umělce evropského významu 19. století. Pravidelně vystavoval na Pařížském salonu a proslavil se především obrazy s jihoslovanskou tematikou. Galerie se teď pyšní jeho loveckým zátiším.

„Zátiší Jaroslava Čermáka patří kvalitou malby i svým tématem k nejvýznamnějším obrazům tohoto českého umělce. Západočeská galerie vlastní již šest Čermákových olejomaleb, dvě kresby a jednu grafiku, převážně s černohorskými náměty. Toto mistrovské zátiší je dokladem toho nejlepšího z tehdejší evropské salonní produkce,“ popisuje Musil. Oba zmiňované obrazy se v připravované expozici zásadně uplatní, dodal ředitel.

Ohodnoť článek

Foto Západočeská galerie v Plzni

Štítky ZČG, Západočeská galerie v Plzni, cenné obrazy, akvizice, nákup obrazů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrazy za 4,5 milionu korun koupila plzeňská galerie, jsou to výjimečná zátiší z 19. století  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.