Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tříkrálová sbírka vynesla na západě Čech rekordních 7,5 milionu korun, nejštědřejší byli lidé na Klatovsku

Rekordní výtěžek měla Tříkrálová sbírka v plzeňské diecézi, která zahrnuje Plzeňský a Karlovarský kraj. Do pokladniček lidé přispěli 7 345 720 korun, přičemž nejvíce byli štědří na Klatovsku, kde se vybral bezmála milion korun. Dohromady s příspěvky do online kasičky vynesla koleda na západě Čech 7,5 milionů korun. Vybrané peníze pomohou lidem v nouzi i charitám s rekonstrukcemi či nákupem vybavením do stacionářů pro seniory nebo domovy pro matky s dětmi v tísni.

Rekordní výtěžek sbírky hlásí řada oblastních charit, nejvíce se podařilo vybrat na Klatovsku, kde lidé do 202 kasiček přispěli 899 438 korun. Druhou nejvyšší částku hlásí Městská charita Plzeň, kde 144 kasiček vydalo 829 926 korun. Na pomyslném třetím místě je Římskokatolická farnost Kdyně, kde se vybralo 426 022 korun. Online koleda stále pokračuje.

Účelem sbírky je podpora charitní pomoci lidem v nouzi či v jiných náročných životních situacích, které nedokáží sami zvládnout. Některé charity mají i konkrétní záměry. „Oblastní charita Klatovy hodlá z vykoledovaných peněz financovat opravu fasády Domova sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni, na níž shání prostředky už několik let, a zatím se podařilo rekonstruovat pouze jednu ze stěn. Dalším záměrem je dofinancování automobilů pro terénní služby,“ přibližuje mluvčí Diecézní charity Plzeň Petr Šimek.

Některé koledující organizace zařadily do svých záměrů pomoci podporu konkrétnímu handicapovanému dítěti, které potřebuje speciální pomůcky či terapie nehrazené ze zdravotního pojištění. Příkladem je Římskokatolická farnost Skalná, kolednická skupina v Holýšově nebo Farní charita Cheb.

Dalším cílem v Klatovech je zaplacení sociálně aktivizačních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením, ty se uskutečňují například v Komunitním centru Dotek. Zbylých 10 procent z výtěžku koledy použije Oblastní charita Klatovy na dofinancování dalších svých sociálních služeb.

V Domažlicích dvě třetiny vybraných peněz podpoří Sociálně terapeutické dílny sv. Josefa Domažlice a Meclov, službu SOS Domažlice (terénní a ambulantní forma sociální rehabilitace), dále Domov sv. Vavřince Meclov, což je pobytová forma sociální rehabilitace, Domov pro matky s dětmi v tísni Havlovice, Azylový dům Domažlice pro osoby bez přístřeší a Volnočasový klub DUHA Domažlice, tedy volnočasový klub pro osoby s mentálním postižením a osoby s psychickým handicapem," vyjmenoval mluvčí Domažlic Josef Babor.

Jiné koledující organizace zaměřují svou podporu na konkrétní potřebné, jejichž situaci znají. „Nejčastěji jsou takto zacíleny záměry pomoci farností. Například Římskokatolická farnost Dýšina využije všechny vykoledované peníze na pomoc potřebným lidem v tíživé sociální situaci. Římskokatolická farnost Jesenice zase podpoří žáky s různým typem postižení ze sociálně znevýhodněného prostředí, kteří jsou ubytováni v internátu SŠ a ZŠ Jesenice," dodal Šimek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská charita Plzeň

Štítky Tříkrálová sbírka, charita, Diecéze plzeňská, pomoc, dobročinnost, Tři králové, rekordní sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříkrálová sbírka vynesla na západě Čech rekordních 7,5 milionu korun, nejštědřejší byli lidé na Klatovsku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.