Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Gepardí samec Khalid už nebude sám, chovatelé získali dvě samice z francouzské Zoo La Palmyre

Více než jeden rok byl samec vzácného geparda súdánského ve výběhu sám. Nyní sousedí hned se dvěma gepardími samicemi, které plzeňská zoologická zahrada získala z Francie. Zatím žijí odděleně, později je chovatelé nechají ve společném výběhu. Odchovy ale neplánují. Skoro dvanáctileté samice na to už zkrátka nemají věk.

„V prosinci 2023 přijely do Plzně dvě samice geparda súdánského z rodné francouzské Zoo La Palmyre. Tam se narodily v srpnu 2012. Jde historicky o čtvrtého a pátého geparda v Plzni, první trojice samců dorazila v červnu 2010 z téže zoo, kde se narodila jiným rodičům. V této chvíli žije již jen jeden, samec Khalid,“ upřesnil mluvčí Zoo Plzeň Martin Vobruba.

Samice se aklimatizovaly poměrně rychle, tak je zahrada mohla tento čtvrtek poprvé vypustit do venkovního výběhu, odkud mohou pozorovat antilopy, zebry nebo prasata savanová. Pokud si návštěvníci myslí, že patnáctiletý Khalid dostal na stará kolena dvě nevěsty, tak jsou na omylu. K rozšíření jejich chovu nedojde. Gepardice přijeli do Plzně, protože francouzská zoo potřebovala uvolnit místo. Navíc na mláďata už nemají věk.  Samicím chovatelé říkají podle zbarvení srsti pracovně "Světlá" a "Tmavá".

„Gepard štíhlý je nejrychlejší šelmou a vůbec čtyřnohým suchozemským savcem. Od počátku má proto velký ohlas radar, na kterém se s ním mohou, hlavně mladší návštěvníci poměřit v rychlosti,“ dodává mluvčí zahrady.

První tři gepardí bratři dorazili do Plzně v roce 2010. Ještě ten rok se jeden ze samců udusil žrádlem. Dva gepardi později dostali jména Khalid a Rayan. Khalid znamená nesmrtelný muž a Rayan dveře do ráje. Rayana museli chovatelé v roce 2022 kvůli nádorovému onemocnění utratit. 

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková, Zoo Plzeň

Štítky gepard, gepard súdánský, Zoo Plzeň, La Palmyre, zoologická zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gepardí samec Khalid už nebude sám, chovatelé získali dvě samice z francouzské Zoo La Palmyre  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.