Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bývalý šéf krajských policistů je novým konzultantem bezpečnosti na Západočeské univerzitě v Plzni

Jaroslav Vild, který strávil u policie více než třicet let, se stal novým konzultantem pro bezpečnost na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU). S vedením školy je v úzkém kontaktu od loňského prosince, kdy došlo k tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Někdejší ředitel krajské policie věří, že maximálně využije své dlouholeté zkušenosti.

S pozicí konzultanta bezpečnosti se počítalo už delší čas, neštěstí v Praze ale celou věc uspíšilo. „Náš záměr byl představit post konzultanta zhruba v polovině letošního roku, ale po tragédii na FF UK nebylo nač čekat. Věřím, že jsme oslovili správného člověka, za kterého hovoří jeho bohaté profesní zkušenosti. I díky nim zastupuje Západočeskou univerzitu v nově zřízené pracovní skupině Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, která se zabývá bezpečností na vysokých školách,“ říká rektor ZČU Miroslav Lávička.

Jaroslav Vild byl u Police ČR mezi lety 1991 až 2023. Dlouholetá zkušenosti chce naplno využít. „V současné době se seznamuji s existujícím nastavením bezpečnosti ZČU obecně a poté budu případně navrhovat vedení univerzity úpravy stávajícího systému. Chci zde zdůraznit, že si velice dobře uvědomuji specifika univerzitního prostředí a citlivost jakýchkoliv změn,“ podotýká.

Západočeská univerzita má svého ombudsmana. Obracet se na něj mohou studenti i zaměstnanci ZČU

Funkci ombudsmana zavedla Západočeská univerzita v Plzni. (ZČU). Tento post zastává Petr Šimon, který je od roku 2021 zodpovědný za oblast rovných příležitostí a nediskriminace na ZČU. Ombudsman bude dohlížet na vytváření a udržování sociálního...

 

S ohledem na prosincové události, kdy střelec v Praze zavraždil 14 lidí a dalších 25 zranil, se plzeňská univerzita hlavně soustředí na spolupráci s krajským policejním ředitelstvím. Společně diskutují například o bezpečnosti na plánových akcích ZČU.

„Jsme připraveni poskytnout pedagogickému sboru odborné vzdělávací semináře, ale i další formy spolupráce, aby byla co nejlépe zajištěna bezpečnost pro studenty i personál univerzity. Obdobně postupujeme i vůči 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni,“ dodal současný ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Petr Macháček.

Jaroslav Vild nastoupil k policii v roce 1991. V letech 2010-2012 působil jako náměstek ředitele na krajském ředitelství policie v Karlovarském kraji. V roce 2017 se stal náměstkem policejního prezidenta, kde byl tři rok. Odtamtud vedla jeho cesta na Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje, kde byl až do svého odchodu do civilu v roce 2023. Jako člen řídícího výboru se podílel například na projektu zvýšení bezpečnosti Letiště Václava Havla Praha

Ohodnoť článek

Foto Pavel Korelus

Štítky konzultant bezpečnosti, bezpečnost na univerzitě, Jaroslav Vild, ZČU, Západočeská univrzita

Bývalý šéf krajských policistů je novým konzultantem bezpečnosti na Západočeské univerzitě v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.