Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřel Jan Pytlík, legenda karate a historicky první velitel plzeňské městské policie

Ve věku 75 let zemřel první velitel Městské police Plzeň Jan Pytlík. Jeho jméno mají lidé ale hlavně spojené s bojovými sporty, jelikož se celý život věnoval karate. Stál za zrodem karate oddílu v Západočeském kraji a inicioval také vznik společného svazu juda a karate. Později zastával pozici mezinárodního rozhodčího a připravoval na turnaje úspěšné tuzemské sportovce. O jeho úmrtí informoval Český svaz karate a plzeňští strážníci na svých sociálních sítích.

„S lítostí vám oznamujeme, že zemřel první velitel Městské policie Plzeň Jan Pytlík. Stál u jejího zrodu a velel jí v roce 1992. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým,“ píše na svém Facebooku Městská policie Plzeň.

„Navždy nás opustila karatistická legenda a nestor bojových umění, skvělý závodník a špičkový trenér shihan Jan Pytlík. Když se řeklo karate Plzeň, nikdo si nedovedl představit karate bez manželů Pytlíkových. Honzu jsem znal celý svůj karatistický život a to, že není mezi námi karatisty, kteří žijí pro karate, je neskutečné a těžko uvěřitelné,“ napsal na svých sítích předseda Pražského svazu karate Karel Kesl.

Celý život se věnoval karate

Jan Pytlík se už v mládí věnoval sportům, především plavání a vodnímu pólu. Brzy se začal zajímat o bojové sporty. Postupně se vypracoval a stal se v roce 1970 jedním ze zakladatelů prvního oddílu karate v Západočeském kraji. Později začal působit i jako rozhodčí a trenér.

Inicioval vznik společného svazu juda a karate a stal se předsedou Západočeského Svazu karate v roce 1982. O dva roky později založil klub karate působící pod TJ Rozvoj Plzeň. Klub se po revoluci osamostatnil a roce 1989 se zapsal pod názvem SK BUDO sport centrum Plzeň, kde Pytlík převzal roli předsedy.

„V roce 1988 byl u zrodu České komise karate, kde působil do roku 1990, kdy vznikl Český svaz karate. Zde působil v nejrůznějších komisích a také v rámci státní reprezentace, kterou vedl po dobu dvou let. V roce 1994 pak založil Český svaz Shito ryu – styl karate-, kde působí v roli prezidenta svazu,“ informuje web Sportovec Plzně.

V letech 1995 a 1998 přednášel na mezinárodních symposiích úpolových sportů na Universitě M. Béla v Banské Bystrici na téma výživa a pitný režim v karate. Zkušenosti čerpal v zahraničí na seminářích věhlasných osobností světového karate. Trenérsky se podílel na přípravě závodníků, z nichž velká řada získala na mezinárodních turnajích řadu titulů a medailí, mnoho z nich působilo v reprezentaci.

„Jan Pytlík byl výraznou osobností českého, západočeského a plzeňského karate, který obětavě věnoval všechen čas rozvoji českého karate. Patřil mezi přední odborníky karate nejen u nás, ale i v zahraničí. Za svou činnost byl i oceněn několika vyznamenáními sportovního charakteru,“ uzavírá web Sportovec Plzeň.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sportovec Plzně

Štítky smuteční oznámení, karatista, Jan Pytlík, Městská policie, plzeňské karate

Zemřel Jan Pytlík, legenda karate a historicky první velitel plzeňské městské policie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.