Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Začala demolice ve vnitrobloku zchátralých lázní, kraj si na jejich obnovu vezme dvoumiliardový úvěr

V areálu památkově chráněných městských lázní z roku 1932 v centru Plzně naplno začaly demoliční práce. Bagry najely do vnitrobloku, tedy do míst, kde bude stát nová budova, v níž najde zázemí Západočeská galerie. Velkou proměnou projde i zbytek objektu. Z bývalého bazénu například vznikne společenský sál pro 550 lidí. Na projekt si kraj plánuje vzít dvoumiliardový úvěr.

Objekt, který posledních 30 let chátral, projde velkou proměnou. Kromě společenského sálu, tam vzniknou dvě čtyřpatrové přístavby, kde budou tělocvičny, klubovny či kanceláře. Celkové investice odhaduje kraj na 1,75 miliardy korun.

Na místě teď aktuálně probíhají demoliční práce za šest milionů korun. Vše se zatím děje ve dvoře, kam není z ulice vidět. V loňském roce mohla veřejnost prostřednictvím výstavy před Západočeským muzeem načerpat představu o tom, jak se lázně postupně promění. Architektonickou studii zpracovalo pražské studio Evy Heyworthové. Postup kraje nicméně desítky architektů ostře kritizovaly. Psali jsme ZDE.

Sjednání gigantického úvěru na dvě miliardy schválili zastupitelé Plzeňského kraje. Peníze půjdou na obnovu lázní

Záměr sjednat naprosto gigantický dvoumiliardový úvěr na rekonstrukci městských lázní v Plzni, včetně výstavby nové budovy Západočeské galerie (ZČG), schválili zastupitelé Plzeňského kraje. Současný odborný odhad stavební firmy na tuto investici...

„Jsme si vědomi náročnosti revitalizace a jisté kontroverze, kterou vyvolala. Přesto věřím, že nové prostory galerie, společenský sál a prostory a tělocvičny pro zájmové spolky budou plně vytížené a setkají se s pozitivními ohlasy. Jde nám všem o společný cíl, a to vrátit historické budově její pomyslný lesk a spojit jej s moderními trendy využití,“ uvedl při zahájení výstavy hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

„Nejtěžší bylo najít cestu, jak tam vrátit něco z historie, dohodnout se s památkáři a dále to, jak tam naskládat ten program, protože je na metráž strašně obsáhlý. Zastavujeme kompletně všechno, co můžeme, jak v rozloze, tak do hloubky i výšky," přiblížila Eva Heyworthová. Na návrhu pracovala se 17 lidmi včetně stavařů. Složité podle ní bylo proměnit památku na kulturní a společenský objekt, když byla postavená jako jednoúčelová s lázněmi, vanami a masážními stoly.

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:21

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Výstavním atriem, které všechny tři budovy propojuje, se podle architektky povedlo oddělit nové objekty. Místo původního jednoho vstupu tam budou tři, sál a galerie mají dvoupatrovou vstupní halu.

Galerie má čtyři patra, každé o ploše 520 metrů čtverečních, místnosti budou pět metrů vysoké a za nimi kanceláře v šesti patrech. Ve druhé menší přístavbě směrem k budově policie budou tři tělocvičny a horní patro bude také pro galerii. V nové střeše nad galerií bude dvoupatrový společenský sál pro 100 lidí. Ve staré budově bude kromě vstupů velký sál s ochozem v místě bývalého bazénu, pod ním sklady a dále zázemí pro účinkující a menší provozy.

Budovu v roce 2007 získala společnost TWB Praha za zhruba 24 milionů korun. Z lázní chtěla udělat hotel. K ničemu ale nedošlo. V objektu donedávna fungovalo pouze paintballové hřiště, jehož nájemné činilo 25 tisíc korun ročně. Plzeňský kraj předloni v říjnu budovu koupil za 120 miliónů.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzeňský kraj

Štítky městské lázně, demolice lázní, památkově chráněný objekt, obnova památky, lázně

Začala demolice ve vnitrobloku zchátralých lázní, kraj si na jejich obnovu vezme dvoumiliardový úvěr  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.