Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Orly, ledňáčky i vzácné severské druhy vodních ptáků pozorovali ornitologové na řece Berounce

Tisícovky vodních ptáků sečetli během jednoho dne plzeňští ochránci přírody na řece Berounce. Mezi pozorovanými druhy bylo například několik kusů orla mořského, ledňáčci i vzácné severské druhy kachen, které u nás zimují. Během akce se ornitologové rozdělili do čtyř týmů a na kánoích projeli 56 říčních kilometrů.

Na netradiční partu vodáků mohli natrefit lidé v okolí řeky Berounky. Čtyři posádky ornitologů projízděly úsek z Plzně až do Zvíkovce na Rokycansku. Nejvíce hojným druhem, který ochránci zvířat potkali, byly kachny divoké. Těch napočítali přes 160. Nejzajímavější byl podle nich úsek řeky od Rakové po Zvíkovec, kde spatřili volavky, orly a severské kachny – morčáky velké.

„I přesto, že zejména poslední týden bylo počasí na sčítání vodních ptáků ideální, víkendový silný a studený vítr v kombinaci s teplotou pod bodem mrazu s poměrně rychlým průtokem a zledovatělými břehy po původně rozvodněné řece potrápily všechny posádky,“ přiblížil šéf Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva (DESOP) Karel Makoň nelehkou práci v terénu.

„Předběžně na námi sledovaném úseku bylo sečteno 1682 kachen divokých, 1084 zimujících kormoránů velkých, 123 labutí velkých, 204 morčáků velkých, 66 volavek popelavých, 42 volavek bílých, 16 orlů mořských, 15 ledňáčků říčních, šest slípek zelenonohých, šest potápek malých, 20 hoholů severních, pár hvízdáků euroasijských, jedna zrzohlávka rudozobá nebo čtyři konipasi horští," vyjmenoval Makoň. Kromě řeky napočítali ornitologové při pastvě na poli i dvě velká hejna labutí o desítkách jedinců, konkrétně se jednalo o lokalitu u Nadryb na severním Plzeňsku.

„Celkové počty námi sečtených ptáků nijak nevybočují z běžného standardu za posledních 20 let, přičemž bylo znát, že ptáci jsou stažení na řece poměrně ze širokého okolí. Z dlouhodobého pohledu na jednotlivé populace sčítaných druhů vodních ptáků sledujeme bohužel spíše jejich pokles, což může souviset jak s celkovým úbytkem ptactva všeobecně, tak i s oteplováním v rámci Evropy,“ uzavírá Karel Makoň.

Ohodnoť článek

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky sčítání vodních ptáků, ochrana ptactva, DESOP, ochránci přírody, zimující ptáci, orel mořský, ledňáček, kachna severská

Orly, ledňáčky i vzácné severské druhy vodních ptáků pozorovali ornitologové na řece Berounce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.