Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stovky lidí bruslí na Plzeňsku na zamrzlých loukách, kam se nedávno vylily

Nečekané rozlehlé plochy pro bruslení využívají v těchto dnech na Plzeňsku stovky lidí. Přírodní kluziště vytvořilo současné mrazivé počasí na loukách, kam se při nedávných záplavách rozlily řeky. Výhodou takových kluzišť je nejen rozlehlost, rovný led a to, že se na ně nemusí platit vstupné jako na zimní stadiony, ale jsou zejména bezpečná. Na rozdíl od rybníků je na zatopených loukách jen malá hloubka vody, takže ani případné proboření ledu není nebezpečné.

V Plzni se takové velké kluziště vytvořilo v obvodu Malesice u řeky Mže. Podobné štěstí tu mají jednou za několik let. "Stává se to jenom jednou za čas, když přehrada Hracholusky začne upouštět kolem 20 kubíků vody za vteřinu. Paradoxně to není ani žádný povodňový stupeň, ale nám se tady řeka vylévá na přilehlé polnosti, a když to pak zamrzne, je z toho takové kluziště. Teď se to možná pět, možná více let nestalo," řekl malesický starosta Aleš Tolar (STAN).

Hloubka vody pod ledem je podle něj v některých místech maximálně do jednoho metru. "Kdysi dávno tady býval rybník, lokalita se jmenuje Na Šlemu, pak byl ten rybník zasypán, řeka narovnaná, ale ta voda si sem vždycky při zvýšených průtocích najde cestu zpátky, " řekl Tolar. I díky nedaleké zastávce MHD se na ledovou plochu sjíždějí lidé z celé Plzně. Někteří s bruslemi, jiní se jen přijeli klouzat. "Je to zajímavá atrakce a určitě bezpečnější než třeba Bolevák. Nemusím se bát, že se tady kluci proboří," prozradila  Lenka Svobodová, která do Malesic přijela se svými dvěma syny.

Až desítky hektarů zamrzlých ploch vytvořila řeka Radbuza, která se rozlila z koryta u Dobřan nedaleko Plzně. Na rozlehlé ledové ploše, lemované auty, stoličkami a skládacími židlemi na přezutí bruslí, se proháněly stovky lidí všech věkových kategorií. Současně se tu v hloučcích odehrávají hokejové zápasy, rychlobruslařské závody, o kousek dál si dívky nacvičují krasobruslařské figury nebo matka na bruslích jede s kočárkem stovky metrů po zamrzlé laguně. Na kraji si nejmenší děti i několik dospělých zkouší první nesmělé krůčky na bruslích. "Škoda toho studeného větru, jinak by to bylo ideální. Je tu obrovská plocha, led je nádherně hladký a rovný a není na něm žádný sníh, který bychom museli pracně odhrabovat," pochvaloval si mladý muž, který si přijel vyzkoušet bruslařský sprint.

"My máme jako přírodní znamenitost tady tu nivu řeky, máme ji moc rádi a ona nám čas od času dělá radost. Tu radost nám ale udělala potom, co nás trochu strašila, když se vylila z břehů," řekl starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany). V katastru města jsou teď podle něj desítky hektarů kluzišť na loukách zatopených vodou. "Ne všude je to tak dobře dopravně dostupné jako tady u té největší laguny, ale jsou i místa, kde si můžete sami v klidu bruslit na jednom nebo dvou hektarech ledu," řekl. Ani v Dobřanech nemají podobnou atrakci často. Po mnoha protipovodňových opatřeních se už řeka nerozlévá tak často, a když už se ve správné roční době vylije, nepřijde včas mráz nebo navíc sněží. Tak ideální podmínky, za kterými teď přijíždějí nejen místní, ale i lidé z Plzně a okolí, jsou i v Dobřanech výjimečné.

Lidé bruslí i na rybnících. Krajští hasiči upozorňují, že na bezpečný pohyb po zamrzlých vodních plochách je potřeba alespoň 15 centimetrů silný led. Bruslaři jsou i na Boleveckém rybníku v Plzni. Pokrývá ho čirý průhledný led, přes který je vidět na dno a lze spatřit i ryby. Podle správců městských rybníků jsou na ploše místa se silnějším ledem, ale i místa, kde má led sílu jen kolem čtyř centimetrů, uvedli na facebooku.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasiči města Dobřany

Štítky ČR, počasí, rekreace, kondice, mráz, Plzeňský, led, bruslení, řeka, Malesice, Dobřany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí bruslí na Plzeňsku na zamrzlých loukách, kam se nedávno vylily  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.