Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vězeňské službě chybí strážní a dozorci, uchazeče od práce odrazuje i fakt, že ve službě nesmí používat mobil

, aktualizováno 15. ledna 2024, 15:05

Věznicím celorepublikově chybí zhruba tisícovka zaměstnanců, nezanedbatelný počet tvoří strážní a dozorci. Tíživou situaci pociťují také ve Věznici Plzeň, kde loni Vězeňská služba v průměru odpracovala 4 448 přesčasových hodin za měsíc. Nábor nových lidí se nedaří. V průmyslovém městě, jako je právě západočeská metropole, nabízí firmy jiné výdělky. Zájemci tam navíc nemusí podstupovat fyzické testy a psychotesty. Lidem také není po chuti, že by museli při nástupu do služby odevzdat mobilní telefon.

„Nejhorší personální situace je v pražských věznicích, ve věznicích Valdice, Horní Slavkov, Plzeň. Chronicky se potýkáme s neobsazenými místy jak u příslušníků, tak u občanských zaměstnanců. Plánovaný počet služebních míst je 7 522 a obsazeno je 6 778, co se civilních pozic týká, tak jejich plánovaný počet je 4 387, ale skutečný počet je 4 130 zaměstnanců,“ sdělila naší redakci mluvčí z Generálního ředitelství Vězeňské služby ČR Markéta Prunerová.

Na webových stránkách plzeňské věznice dlouhodobě visí nabídky práce na pozici dozorce nebo strážného justiční služby. „V současné době chybí ve Věznici Plzeň 17 dozorců a 24 strážných. Služební poměr je rozdělený na dozorce, což znamená oddělení výkonu vazby a trestu a na oddělení vězeňské stráže. Její členové zabezpečují vnější perimetr věznice,“ popsal Plzeňské Drbně mluvčí věznice Martin Černý.

Podle jeho slov tam loni odpracovala vězeňská služba celkem 4 448 hodin přesčasů za měsíc, což dělá v průměru 18 hodin na osobu měsíčně. Na oddělení výkonu trestu slouží jako dozorkyně osm žen a na vězeňské stráži je hned 16 příslušnic. Na Borech si ovšem odpykávají tresty pouze muži.

Agresivita a drzost vězňů stoupá

Během let se složení odsouzenců výrazně proměnilo. „Je všeobecným celospolečenským trendem, že agresivita vězněných osob i z hlediska snížení věku vězněných osob je samozřejmě větší. Je to dost často spojeno spíše než s nedostatkem personálu s užíváním omamných látek v době páchání trestné činnosti mimo věznici,“ vysvětluje Černý.

Věznice Plzeň nabízí také pracovní místa na pozicích: sociální pracovník (odborného zacházení ve vězeňství), prodavač(ka), provozní elektrikář, psycholog, provozář do oddělení logistiky, vychovatel, strojník – topič, kuchař, zubní lékař, plicní lékař, lékař a diabetolog.

I z toho důvodu není o toto zaměstnání moc velký zájem. „Uchazeč musí splňovat státní příslušnost, plnoletost, beztrestnost, fyzickou způsobilost, psychotesty a lékařskou prohlídku. Věkově to není omezeno směrem nahoru až do důchodového věku. Fyzické testy jsou samozřejmě náročné, ale určitě to není ten nejčastější atribut v případě nevyhovění uchazeče,“ popisuje mluvčí věznice.

V pracovní době také není možné používat ve věznici telefon. Zní to banálně, ale i to lidem vadí. „To je samozřejmě pravda. Je to jedním z důvodů, proč ten zájem o práci ve věznici skutečně není,“ potvrdil Černý a stejně hovoří i Prunerová. „Pro nově příchozí mladší ročníky je překážkou fakt, že nemohou mít po dobu práce či služby u sebe mobilní telefon. Práce je náročná nejen fyziky, ale také psychicky, taktéž finanční ohodnocení zvláště nově nastoupivších není příliš konkurenceschopné," konstatovala.

„Dozorce nemusí být hora svalů.“

Nejvíce uchazečů během přijímacího řízení neprojde psychologickým vyšetřením. Požadavkem je také alespoň maturitní vzdělání. Věznice nicméně nabízí i pozice, kam lze vzít osoby s výučním listem. „Dozorce rozhodně nemusí být hora svalů, máme u nás i sličné dívky a ženy, které by tento parametr nesplňovaly,“ podotýká Černý.

Nástupní plat dozorce, který za sebou nemá žádnou praxi, je 32 tisíc korun hrubého. Člen justiční stráže dostane o tisícovku méně. S rostoucími zkušenostmi se ale mohou vypracovat výš a brát řádově o deset tisíc korun více. S touto prací je spojena i řada benefitů.

„Máme tady například možnost využívání našeho zdravotního střediska, vlastní tělocvičny a posilovny. Náborový příspěvek je v současné době ve výši 100 000 korun. Vyplácí se v rozmezí pěti let. Naše náborová akce stále trvá, ty chybějící počty bychom potřebovali doplnit. Dveře k nám mají otevřené i ženy, jsou tady různé pozice, zejména u strážní služby a v justiční stráži, kde jsou ženy. Jejich pozice jsou i u nás nezbytné. Jinak v případě výkonu dozorčí služby převažují muži,“ doplnil mluvčí Věznice Plzeň.   

„Motem našeho náboru je jistota práce v nejisté době a to je jedna z největších deviz práce u Vězeňské služby ČR. Po absolvovaní nástupního kurzu, pevného pracovního zařazení a následného kariérního růstu také adekvátně roste finanční ohodnocení. Věznice jsou rozloženy po celé republice a je malá pravděpodobnost, že by byl příslušník převelen na jiné místo," dodává za Vězeňskou službu ČR Markéta Prunerová.

Čtete také:

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vězeňská služba ČR

Štítky Vězeňská služba ČR, chybí dozorci, chybí strážní, věznice, Věznice Plzeň

Vězeňské službě chybí strážní a dozorci, uchazeče od práce odrazuje i fakt, že ve službě nesmí používat mobil  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.