Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

U hasičů strávil Václav Pech 22 let, nejvíce vzpomíná na dramatickou záchranu jezevčíka i obří požár továrny

Václav Pech strávil dvě dekády svého života jako příslušník Hasičského záchranného sboru v Rokycanech. Do směny C nastoupil v roce 2001 a zůstal jí věrný až do svého odchodu do civilu. Svoji kariéru zasvětil funkci strojníka. Každý kus techniky zná do posledního šroubku. Za ty roky zažil mnohé emotivní výjezdy. Třeba záchranu psa, který uvízl v kanálu a vyprostit ho musel bagr nebo požár v holoubkovské firmě, který napáchal škody za 10 milionů korun.

„Vašek vždy svojí osádku dovezl v pořádku, bezpečně na zásah i zpět na základnu. Jezdil s veškerou technikou, která se u sboru používala. V loňském roce se stal technikem spojové služby,“ sdělila za krajské hasiče Veronika Číhová Černá.

Na jaký velký zásah Václav Pech vzpomíná? Na první dobrou se mu vybaví požár průmyslového objektu v Holoubkově, kdy dokonce hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu. Událost se stala už v roce 2011 a ten rok se jednalo o největší požár, se kterým hasiči bojovali. Oheň zkrotili za bezmála 24 hodin.

Hasiči tenkrát vyhasili III. stupeň požárního poplachu, zdroj: HZS Plzeňského kraje

Požár vypukl v hale na kovoobrábění, zřejmě v části, kde se leští kovy. Plameny se pak rozšířily na halu a další objekt a na střechu přilehlých budov. V jednu chvíli zasahovalo na místě až 16 profesionálních a dobrovolných jednotek. Nikdo neutrpěl zranění, škody dosáhly na deset milionů korun.

Při záchraně psa rozkopali kus silnice

Naopak nejvíc za srdce chytil Václava Pecha příběh nešťastného jezevčíka, který uvízl v kanálu. „Pejsek si zalezl tak hluboko, že bylo nutné povolat bagr. Naštěstí se podařilo pejska zachránit a bez újmy ho předat svému majiteli,“ vzpomněl.

K této události došlo v listopadu 2019. V Mokrosukách se vydala na průzkum kanalizačního potrubí čtyřletá fenka jezevčíka Cita. Dovnitř se dostala dobře, ven už to ale nešlo. Celá roura měla na délku asi 200 metrů.

Na pomoc zvířeti musel přijet bagr, zdroj: HZS Plzeňského kraje

„Za přispění místních, kteří disponovali kanalizační kamerou se povedlo psa lokalizovat. Po konzultaci situace se starostou obce se přikročilo k odbagrování části komunikace a obnažení kanalizačního potrubí. Hasičům se podařilo rozbrusem otevřít kanalizační trubku a milého psíka poslední dva metry k vytvořenému otvoru dostrkat uzavřenou natlakovanou hadicí,“ popsal tehdy zásah mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Dostat jezevčíka na svobodu trvalo zhruba sedm hodin. Nakonec se Cita setkala se svým páníčkem, byla v pořádku.

Nejemotivnější zásah byl ten poslední

Václava Pecha ale nejvíce dojal jeho poslední zásah a rozloučení, jaké pro něj kolegové připravili. Musel zachránit uvízlou labuť uprostřed koupaliště na Březině. Nafukovací proprieta se bezpečně dostala na břeh a Pech si tak mohl převzít odměnu – památeční skleněnou hasičskou přilbu. „Nic takového jsem nečekal, sice ho odmarodím, ale kluci mi nesmírně dojali a všem moc děkuji,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Číhová Černá.

Štítky HZS, hasiči, odchod do civilu, Václav Pech, záchrana zvířete, rozsáhlý požár, Rokycany

U hasičů strávil Václav Pech 22 let, nejvíce vzpomíná na dramatickou záchranu jezevčíka i obří požár továrny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.