Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Začala Tříkrálová sbírka, některé charity v Diecézi plzeňské mají jasno, jak chtějí dary využít

Prvním lednem odstartovala Tříkrálová sbírka, lidé mohou přispět potřebným prostřednictvím daru do kasičky nebo poslat peníze na bankovní účet sbírky či přes DMS. Loni se podařilo v Diecézi plzeňské, která zahrnuje Plzeňský i Karlovarský kraj, vybrat rekordních 6,8 milionů korun. Některé charity mají jasno, jaký svůj projekt chtějí sbírkou podpořit. Většinou jde o rekonstrukce prostor stacionářů pro seniory či domovy pro matky s dětmi v tísni.

„Jsem nesmírně vděčný, že již 24 let vycházíme do vašich příbytků koledovat pro Charitu v rámci Tříkrálové sbírky. V mnoha službách Charita slouží lidem od narození až po narození pro věčnost. Jsem nesmírně vděčný, že sledujete naši službu a jste ochotni nám pomáhat, a podpoříte tak svým darem tuto společnou cestu pomoci,“ uvedl ředitel Diecézní charity Plzeň Jiří Lodr, který se osobně do sbírky každoročně zapojuje.

Iniciály K + M+ B s letopočtem žehnají příbytku laskavého dárce, písmena totiž značí také „Christus mansionem benedicat“ neboli: „Ať Kristus požehná tomuto domu.“ Více informací o sbírce najdete ZDE.

Tři krále budou moci lidé potkávat do 14. ledna. Hlavní bude koleda tradičně od domu k domu v podání králů Kašpara, Melichara a Baltazara. U sebe budou mít kasičku opatřenou samolepkou s QR kódem. Využít lze i darování skrze online kasičku, kterou najdete na webu sbírky. Tam také mohou lidé vybrat, jakou konkrétní charitu chtějí podpořit, stačí zadat PSČ.  Zvolit lze také bankovní převod na účet Tříkrálové sbírky 66008822/0800 s variabilním symbolem pro Diecézní charitu Plzeň 777930061.

Účelem sbírky je podpora charitní pomoci lidem v nouzi či v jiných náročných životních situacích, které nedokáží sami zvládnout. Některé charity mají i konkrétní záměry. Například Farní charita Karlovy Vary potřebuje zrekonstruovat prádelnu se sušárnou Týdenního stacionáře pro seniory, který provozuje. Obdobný záměr má i Farní charita Aš v případě Domova pro matky s dětmi v tísni a uvolní na něj 95 procent vykoledovaných prostředků, zbylých pět procent půjde na podporu volnočasových aktivit místních potřebných dětí.

V Klatovech chtějí opravit fasádu domu pro matky s dětmi v tísni

„Oblastní charita Klatovy hodlá z vykoledovaných peněz financovat opravu fasády Domova sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni, na níž shání prostředky už několik let, a zatím se podařilo rekonstruovat pouze jednu ze stěn. Dalším záměrem je dofinancování automobilů pro terénní služby,“ přibližuje mluvčí Diecézní charity Plzeň Petr Šimek.

Některé koledující organizace zařadily do svých záměrů pomoci podporu konkrétnímu handicapovanému dítěti, které potřebuje speciální pomůcky či terapie nehrazené ze zdravotního pojištění. Příkladem je Římskokatolická farnost Skalná, kolednická skupina v Holýšově nebo Farní charita Cheb

Dalším cílem v Klatovech je zaplacení sociálně aktivizačních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením, ty se uskutečňují například v Komunitním centru Dotek. Zbylých 10 procent z výtěžku koledy použije Oblastní charita Klatovy na dofinancování dalších svých sociálních služeb.

Jiné koledující organizace zaměřují svou podporu na konkrétní potřebné, jejichž situaci znají. „Nejčastěji jsou takto zacíleny záměry pomoci farností. Například Římskokatolická farnost Dýšina využije všechny vykoledované peníze na pomoc potřebným lidem v tíživé sociální situaci. Římskokatolická farnost Jesenice zase podpoří žáky s různým typem postižení ze sociálně znevýhodněného prostředí, kteří jsou ubytováni v internátu SŠ a ZŠ Jesenice," dodal Šimek.

Plzeňský biskup Tomáš Holub ve středu 3. ledna zahájí Tříkrálovou sbírku v Karlových Varech. Spolu s primátorkou Karlových Varů Andreou Pfeffer Ferklovou a hejtmanem Petrem Kulhánkem vyrazí královská družina s koledníky v 10 hodin od karlovarského magistrátu směrem k Hlavní poště. Koleda Kraje + Města + Biskupství se uskuteční také v Plzni. Zahájení sbírky je naplánované na 4. ledna od 16 hodin v mázhauzu plzeňské radnice, biskup poté požehná koledníkům v katedrále sv. Bartoloměje. O den později vyrazí hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, primátor Plzně Roman Zarzycký a biskup Tomáš Holub na tradiční koledu v centru města.

Ohodnoť článek

Foto Tříkrálová sbírka

Štítky Tříkrálová sbírka, charita, Diecéze plzeňská, pomoc, dobročinnost, Tři králové

Začala Tříkrálová sbírka, některé charity v Diecézi plzeňské mají jasno, jak chtějí dary využít  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.