Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči v Plzeňském kraji bojovali s požárem u Nového divadla, záchranáři ošetřovali ženu, která spadla do ohniště

V Plzeňském kraji došlo během silvestrovské noci k několika požárům způsobených převážně zábavní pyrotechnikou. V drtivé většině hořely popelnice. Hasiči se ale museli popasovat i s požárem přístavku bezdomovců u Nového divadla v centru Plzně. Napilno měli i záchranáři, kteří do sedmi ráno zasahovali u 70 událostí. Ve třech případech šlo o zranění od petard. Jedna žena také nešťastně upadla do ohniště.

Už v odpoledních hodinách posledního dne roku 2023 zasahovali hasiči u čtyř požárů popelnic, kontejnerů či odpadkových košů. Hned čtyři jednotky hasičů vyjížděly k Novému divadlu, kde v jeho těsné blízkosti hořelo menší zděné stavení. Podle webu Krimi-Plzeň v tomto přístavku squatovali bezdomovci, takže hasiči se museli popasovat především s haldou nepořádku. Nikdo nebyl při zásahu zraněn ani nedošlo ke škodám na okolních budovách. Bez zranění se obešel také výjezd do Přívozce u Blížejova, kde hořela dřevěná kůlna.   

Průměrný denní počet evidovaných požárů během roku činí 54 za den, v průběhu silvestrovské noci ale průměrný počet narůstá k hranici 200! Drtivá většina těchto požárů je způsobena neopatrnou manipulací se zábavní pyrotechnikou.

„K jedenácté hodině večerní jsme měli za sebou sedm výjezdů k požárům odpadu. Šlo o kontejnery, popelnice, odpadkové koše, či zbytky po zábavní pyrotechnice. V první hodině nového roku jsme měli v kraji pouze čtyři výjezdy. Jednou jsme vyjeli do Zbůchu, kde se původně hlášený požár kůlny ukázal být jen zakouřeným prostorem. Dále jsme řešili požáry zbytků pyrotechniky na plzeňském náměstí Republiky a jeden hořící strom v Záluží,“ vyjmenovává mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Od jedné hodiny do osmi ráno došlo k pěti požárům odpadu, které zažehla zábavní pyrotechnika. Největší škodu oheň napáchal ve Zbiroze. „Zkáza dvou kontejnerů na tříděný odpad vyšla na 40 tisíc korun. Ve Vstiši hořela neobývaná maringotka. Škoda je pět tisíc korun,“ dodal Poncar.

Záchranáři mají za sebou desítky výjezdů

Záchranáři napříč celým krajem měli naproti tomu v průběhu silvestrovských oslav napilno. Od půlnoci do sedmé hodiny ranní zasahovali u 70 událostí. „Většina zásahů byly úrazy různého charakteru od těch vážnějších až po banální, jako natržený ret například, napadení a potyčky to vše v souvislosti s požitím alkoholu. Samozřejmě i události interního charakteru, ke kterým záchranáři vyjíždějí každý den. Došlo ke třem zraněním od pyrotechniky, která vyžadovala převoz a další ošetření v nemocnici. Jedna žena pravděpodobně nešťastnou náhodou upadla na ohniště a utrpěla popáleniny, musela být letecky transportována na popáleninové centrum do Prahy," uzavřela mluvčí krajské záchranné služby Mária Svobodová.

Ohodnoť článek

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky Silvestr, oslavy nového roku, požáry na Silvestra, silvestrovská noc, hasiči

Hasiči v Plzeňském kraji bojovali s požárem u Nového divadla, záchranáři ošetřovali ženu, která spadla do ohniště  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.