Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Centrální obvod v Plzni nebude rušit novoroční ohňostroj, jak vyzýval ministr vnitra Vít Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádal starosty obcí, aby letos nepořádali silvestrovské a novoroční ohňostroje kvůli tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Jeho prosbu vyslyšeli například v Karviné nebo Jindřichově Hradci, kde jako první informovali o zrušení akcí. Naopak centrální plzeňský obvod nic rušit nebude, podle starosty si lidé zaslouží oslavit vstup do nového roku, jak jsou zvyklí. Plánované ohňostroje se uskuteční také v Klatovech i Domažlicích, ostatní větší města je nepořádala ani v jiných letech.

„Co se stalo, je obrovská lidská tragédie, jejíž oběti jsme v Plzni veřejně uctili minutou ticha, zrušením kulturního programu na vánočních trzích a vyvěšením černých vlajek. Novoroční ohňostroj jsme se rozhodli ale nerušit, jsme přesvědčeni, že bychom tím jen nahrávali šílencům, kteří takové činy páchají, protože šíření strachu a „blbé nálady“ je přesně to, co chtějí způsobit,“ myslí si starosta Trojky David Procházka (ANO).

Podle něj je právě ohňostroj jednou z cest, jak lidem trochu zvednout náladu. „Výzvu ministra Rakušana vnímám jako populistický výrok, který rozděluje společnost a zároveň tím dostává do nelehké situace nás starosty s tím, že se dá vykládat, že ten starosta, který ohňostroj nezruší, dostatečně nesoucítí s obětmi a jejich rodinami,“ uvedl Procházka

Obvod naplánoval takzvaný tichý ohňostroj, který je šetrnější k životnímu prostředí a kvitují ho také pejskaři. „Zároveň ubezpečuji občany, že jsme v bezprostředním kontaktu s obvodem i státní policií a mohu ujistit, že jsme přijali taková opatření, aby byla zajištěna bezpečnost občanů a veřejný pořádek během novoročního ohňostroje na náměstí Republiky“, zdůrazňuje Tomáš Petřík zástupce velitele Městské policie Plzeň.

Plzeňany letos čeká sedm a půl minuty dlouhý tichý novoroční ohňostroj ve stylu rockenrolu. Doprovodí jej písně The Beatles, Elvise Presleyho a The Baseballs. Od 16 hodin je připravena na náměstí Republiky dětská diskotéka a samotný ohňostroj společně odstartujeme v 18 hodin.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky novoroční ohňostroj, silvestr, nový rok, centrální obvod, Vít Rakušan, Střelba na fakultě

Centrální obvod v Plzni nebude rušit novoroční ohňostroj, jak vyzýval ministr vnitra Vít Rakušan  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.