Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bezdomovec se styděl jít k doktoru a téměř mu uhnila noha, pomohli mu zdravotnice z projektu Steet medicine

Lidem bez domova poskytují zdravotní i materiální pomoc a zároveň nezatěžují záchrannou službu ani nemocnice. Řeč je o projektu Street medicine, který je v Plzni v ostrém provozu od loňského léta. Zdravotní sestřičky z Českého červeného kříže ve spolupráci s městskou policií navštěvují stanová městečka i další lokality, kde se často pohybují bezdomovci. Mnoho jich trápí neošetřené rány či omrzliny. Výměna obvazů vyjde na ulici na zlomek ceny, co by stálo ošetření v klasické nemocnici.

„Pán měl na noze po omrzlině neošetřovanou ránu. Byli tam i červi. Chvilku to vypadalo, že bude nutná amputace, ale pak jsme začali dělat pravidelné převazy a dneska to vypadá krásně,“ popisuje jeden z mnoha případů zdravotní sestra Kateřina, která se zapojila do projektu Street medicine. „Je to hodně veliká pomoc. Nemohl jsem se přinutit, abych chodil na chirurgii na Denisák. Měl jsem vši a styděl jsem se,“ přiznal bezdomovec Václav.

Pilotní fáze projektu na pomoc lidem bez domova začala v únoru loňského roku, naplno se vše rozjelo v červenci 2022. Pro zdravotníky je důležitá úzká spolupráce s městskou policií. Právě strážníci mají dobrý přehled o tom, kde se lidé bez domova zdržují a co je trápí. „Osoby bez domova většinou nemají problémy, které by je ohrožovaly na životě, ale mají dlouhodobější problémy, protože zanedbali zdravotní péči. Potřebují dohled, převazy a ošetření. V tom je Street medicine k nezaplacení,“ připouští jeden ze strážníků. Praktické i všeobecné sestry na místě zhodnotí zdravotní stav dotyčného a na místě ho ošetří. V případě větších komplikací rozhodnou o převozu do nemocnice.

Ošetření v nemocnici může stát desítky tisíc

„V nemocničních zařízeních může jeden den tohoto ošetřování vyjít i na desítky tisíc. Klienti často nejsou pojištění a nemají, jak tyto částky uhradit. Součtově se pak pohybujeme v desítkách milionů korun. Ošetřování v rámci ulice stojí řádově desetikoruny,“ zdůrazňuje praktický lékař Tomáš Dupák. Jeho slova dokládají i informace z největšího krajského zdravotnického zařízení. Fakultní nemocnice v Plzni totiž eviduje nezaplacené zdravotní pojištění v hodnotě 46 500 000 korun.

„Pokud nebudeme chodit kolem horké kaše, tak české zdravotnictví prožívá obrovskou krizi. Nedostatek lékařů a přesčasy jsou markantní. Pokud bychom lidi z ulice posílali do fakultních a jiných nemocnic, tak si myslím, že může dojít i ke kolapsu,“ uvažuje Dupák. Kromě nezatěžování nemocnic je projekt prospěšný i "obyčejným" Plzeňanům, kteří se chtě nechtě občas s bezdomovci setkají a pořád je lepší, aby měli lidé bez domova ošetřená zraněná než hnijící rány.

Projekt Street medicine zaštiťuje Český červený kříž. Sester je ale nedostatek. Aktuálně hledají všeobecné i praktické sestry. Jejich převážnou náplní by bylo ošetřování ran, pomoc při hygieně a vyhodnocování stavu klientů. „Důležitou součástí naší práce je též edukace klientů. Oceníme tedy dobré komunikační dovednosti a citlivý přístup ke klientům. Práce je nárazová na DPP za 250 korun na hodinu. Lze ji vykonávat jako brigádu ke studiu, mateřské dovolené či vedle pracovního úvazku. Záleží jen na vás, kdy si čas uděláte,“ říkají autoři projektu. Zájemci si mohou domluvit osobní schůzku na telefonu 601 520 330.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Český červený kříž Plzeň

Štítky Street medicine, lidé bez domova, bezdomovci, ošetření v terénu, ošetření na ulici, zdravotní pojištění

Bezdomovec se styděl jít k doktoru a téměř mu uhnila noha, pomohli mu zdravotnice z projektu Steet medicine  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.