Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Labuť s amputovaným křídlem budí pozornost, lidé stále volají na městskou policii, že je zraněná

Velkou starost mají Plzeňané o samici labutě, která se pohybuje na řece Radbuze a Mži. Všímají si přitom jejího pravého křídla, které vypadá jako poraněné. Ve strachu o život opeřence pak volají městskou policii nebo záchrannou stanici živočichů. Ochránce zvířat ale ubezpečuje, že je pták zcela v pořádku. O část pravého křídla přišel už před třemi lety. Od té doby žije bez problémů s ostatními labutěmi.

„Na tísňové lince 156 se nám začínají množit telefonáty ohledně labutě se zlomeným křídlem,“ potvrdila Tereza Schliková z tiskového odboru Městské policie Plzeň. Labuť pochází od Malesic a dříve se zdržovala na Mži v úseku nad Malesickým jezem a jezdila po vodě až do Touškova. Jen co si na ni lidé zvykli a věděli, že není poraněná, změnila své působiště a přesunula se do Plzně. Od té doby se na policii i záchrannou stanici obrací lidi s obavami o život ladné labutě.

Zachráněný labutí samec s amputovaným křídlem už hrdě vodí svoje mláďata

Labuťák s amputovaným křídlem, o které přišel v důsledku napadení volně pobíhajícím psem, úspěšně pečuje i přes tento hendikep o svoji rodinku. Ve společnosti partnerky hrdě vodí vylíhnutá mláďata na Voleském rybníku u Mariánské Týnice na...

„Jedná se o naši labuť, která má již tři roky amputované pravé křídlo. Má ho vzaté v části u kloubu. Bohužel je ten kloub hodně vidět, protože se neopeřil. Navíc má ještě defekt, že má zkroucený krk do S. Mnoho lidí si pak myslí, že je pták poraněný a hendikepovaný. Je to takový náš lazar, který tady dožívá. Nemůže létat, ale je tu spolu s dalšími labutěmi,“ vysvětluje řekl šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Aktuálně se labuť pohybuje po Mži a Radbuze. Potkat ji můžete mezi náplavkou i nedaleko Rondelu. Labuť vylíhlá v roce 2020 se ještě téhož roku poranila o dráty elektrického vedení, nataženého nad řekou Mží nedaleko od mlýna v Malesicích.

„Poraněnou mladou labuť bez kroužku s ošklivě zlomeným a rozdrceným křídlem jsme pak s manželkou Hankou odchytili pod jezem v Malesicích. Konec rozdrceného křídla bylo třeba labuti amputovat. Prvního března jsme ji vrátili zpět na lokalitu do Malesic jako trvale handicapovaného jedince a neschopného letu už s ornitologickým kroužkem LA 3660,“ informoval dříve Makoň. Tento postup je zcela běžný a podobně handicapovaných labutí žije na různých řekách několik. Některé se spárovaly a normálně hnízdí.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky zraněná labuť, labuť s amputovaným křídlem, Karel Makoň, záchranná stanice živočichů Plzeň

Labuť s amputovaným křídlem budí pozornost, lidé stále volají na městskou policii, že je zraněná  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.