Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Třiadevadesátiletá seniorka se zaklínila v invalidním vozíku, pomoc si přivolala SOS tlačítkem

Strážníci vyjížděli na pomoc bezmocné seniorce, která nešťastně sklouzla z vozíčku a zůstala v něm zaklíněná nohou. Naštěstí měla u sebe speciální tlačítko, díky němuž si přivolala pomoc. Na místo během chvilky dorazili plzeňští městští policisté a o ženu se postarali.

„Vyjížděli jsme k případu, kdy třiadevadesátiletá seniorka aktivovala tlačítko programu Tísňové péče. Jelikož nikdo na naše zvonění u vchodových dveří bytu nereagoval, odemkli jsme si rezervním klíčem, který máme připravený k užití pro případ nouze v zapečetěném kufru a vešli dovnitř, “ popisuje mluvčí Městské policie Plzeň Jana Pužmanová.

Seniorku našli policisté v kuchyni na podlaze. Nejspíš při vaření spadla z vozíčku tak nešťastně, že si zaklínila nohu. Strážníci ihned vypnuli sporák a opatrně ženu posadili zpátky na vozíček. „S ohledem na zjištěné poranění jsme si na místo vyžádali zdravotnickou záchrannou službu. Až do příjezdu zdravotníků jsme kontrolovali ženin zdravotní stav. K dalšímu vyšetření byla následně seniorka převezena sanitním vozem do nemocničního zařízení,“ doplnila Pužmanová.

Tísňovou péči seniorů provozuje Městská charita Plzeň, za přispění Odboru sociálních služeb a podpory městských obvodů. „Na základě dohody vyjíždí na pomoc seniorům také Městská policie Plzeň. Za dobu existence tísňové linky, mají za sebou strážníci řadu zásahů, kdy v nejednom případě poskytovali první pomoc, a i zachránili lidský život,“ informovala Andrea Vlčková, která je u městské policie metodikem prevence kriminality. Od začátku roku do 15. prosince aktivovali senioři tlačítko pro přivolání pomoci ve 223 případech.

VIDEO: Bezmocná seniorka seděla s bolavou nohou vedle vany a tiše sténala, sousedé ji neviděli několik dní

Velké starosti si o svou sousedku dělala žena z plzeňské Doubravky. Seniorku totiž několik dní neviděla a nemohla se na ni dozvonit a doklepat. Její obavy se ukázaly jako oprávněné, neboť přivolaná hlídka městské police našla uvnitř bytu vyděšenou...

Tato služba je určena pro osoby, které žijí osamoceně, jsou vyššího věku nebo mají zhoršený zdravotní stav. „Právě v případě náhlého zhoršení zdravotního stavu nebo schopností si mohou pomocí tlačítka či náramku přivolat neodkladnou odbornou pomoc. Rodinám a klientům zajišťuje služba pocit bezpečí a jistoty v domácím prostředí. Může tak eliminovat strach z toho, že pomoc nepřijde včas,“ dodala Vlčková.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky Tísňová péče, SOS tlačítko, pomoc seniorům, seniorka v nouzi, spadla z vozíčku

VIDEO: Třiadevadesátiletá seniorka se zaklínila v invalidním vozíku, pomoc si přivolala SOS tlačítkem  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.