Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Opilý muž ležel v mrazu stočený do klubíčka u parkoviště, kombinace mrazu a alkoholu může být smrtící

Velké štěstí měl jednapadesátiletý muž, kterého hlídka městské policie našla na parkovišti u obchodního domu v Plzni. Ochmelka tam ležel na zemi a nehýbal se. Na podněty reagoval jen velmi stěží, proto putoval okamžitě do nemocnice. Policisté v této souvislosti připomínají, že popíjení alkoholu v zimě sice pocitově zahřeje, ale tělo na chlad i nadále reaguje.

Teploty se i nadále pohybují kolem nuly a v noci klesají i k minusovým hodnotám. Mnoho lidí, zejména bezdomovců, pak sáhne po alkoholu „na zahřátí“. Jde však pouze o mýtus. „Pocitově je vám možná tepleji, avšak teplota uvnitř vašeho těla rychle klesá a zvyšuje se tím riziko podchlazení. V předchozích dnech jsme zaznamenali několik případů, kdy toto platilo dvojnásob,“ upozorňuje mluvčí Městské policie Plzeň Jana Pužmanová.

Právě během noci objevila hlídka při kontrole Lochotínské ulice podchlazeného a silně opilého muže. Ležel schoulený do klubíčka u plotu parkoviště obchodního domu. „Jen stěží reagoval na vnější podněty. Zatímco jeden ze strážníků informoval zdravotnickou záchrannou službu, druhý ze služebního vozidla donesl deku, do které ho zabalili, aby se zahřál. Posádka zdravotnické záchranné služby 51letého muže transportovala do nemocničního zařízení na oddělení Emergency,“ uzavřela Pužmanová.

Pocit tepla po požití alkoholu vzniká díky tomu, že se rozšíří cévky, kterými najednou proudí větší množství krve. U jednoho doušku to nepředstavuje problém, horší to je při vypití většího množství. Dochází pak totiž ke špatnému prokrvení končetin, jelikož se krev stahuje k důležitým orgánům. V krajích případech může dojít k omrzlinám prstů. Alkohol navíc otupuje smysly a lidé tak případnou bolest moc necítí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky podchlazený muž, záchrana muže, alkohol a zima, prevence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

klme mamp

Prej ochmelka LOL. Měli ho nechat zdechnout!

Pondělí, 11. prosince 2023, 10:56Odpovědět

Opilý muž ležel v mrazu stočený do klubíčka u parkoviště, kombinace mrazu a alkoholu může být smrtící  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.