Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nouzový mikrozdroj elektřiny pomůže v krizových situacích, vyvinuli ho vědci z Plzně

Dvoukilogramová krabička dokáže v případě nouze napájet mobilní telefon, wi-fi přijímač i větší spotřebiče. Potřebuje k tomu jen dvanáctivoltový akumulátor, třeba autobaterii. Nouzový mikrozdroj elektrické energie vyvinuli vědci ze Západočeské univerzity v Plzni (ZČU). Využití najde třeba při živelných katastrofách a jiných nepředvídatelných událostech.

Zařízení vyvinuli výzkumníci Regionálního technologického institutu (RTI) Fakulty strojní ZČU. Inspirovali se situacemi, které vznikají při živelních katastrofách a jiných nepředvídatelných událostech velkého rozsahu.

„Dochází k přerušení dodávek elektrické energie a není možné například oživit plynové vytápění domů, získat aktuální informace z rozhlasu, používat komunikační prostředky, jako jsou mobilní telefony nebo internet, a zajistit jejich napájení nebo dobíjení. A právě v těchto situacích lze nouzově využít například 12V akumulátory z osobních nebo nákladních automobilů, případně i jiné akumulátory, a s nimi náš systém. K danému akumulátoru se jednoduše připojí, a tím vznikne ostrovní mikrozdroj s výstupy DC a AC,“ přibližuje výzkumník Tomáš Kavalír z RTI.

Mikrozdroj vyrábí běžně využívaná napětí stejnosměrná a střídavá o trvalém výkonu až 200 W, špičkově i 400 W. Je malý, lehký a tichý. Navíc ho lze doplnit například o přenosné skládací fotovoltaické panely nebo větrné mikroelektrárny, a pomocí nich, případně i ze síťového připojení ukládat vyrobenou elektrickou energii do externí baterie v době, kdy je tyto zdroje ještě možné využít.

Tomáš Kavalír vyvinul nouzový mikrozdroj spolu s kolegy Jiřím Sikou, Michalem Křížkem a Pavlem Žlábkem. Společně uvažují o vzniku start-up společnosti nebo o hledání vhodného investora, který by technologii převzal a zajistil uvedení zařízení na trh. „Nesnažíme se konkurovat již hotovým ‚powerbankám' s omezenou kapacitou, relativně vysokou cenou, hmotností, nákladnější možností transportu a životností danou pevně nainstalovaným palubním akumulátorem. Snažíme se vyvinout relativně jednoduché, levné a univerzální řešení, které lze vyrábět hromadně ve velkých sériích a snadno ho transportovat do místa určení,“ dodává Jiří Sika.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Šárka Stará

Štítky ZČU, RTI, výzkumní centrum, elektrická energie, záložní zdroj, ukládání elektřiny, výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nouzový mikrozdroj elektřiny pomůže v krizových situacích, vyvinuli ho vědci z Plzně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.