Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na bývalé protitankové střelnici v Brdech vzniklo 11 nových tůní, pomohou zadržet vodu v krajině

Celkem 11 nových tůní o celkové rozloze 670 metrů čtvrtečních zbudovaly Vojenské lesy a statky (VLS) na pláních poblíž Padrťských rybníků v Brdech. Cílem programu, který odstartoval v roce 2018, je zadržet vodu v krajině a vytvořit vhodné podmínky pro vzácné i běžné živočichy a rostliny.

Nové tůně vznikly na bývalé protitankové střelnici Padrť. „Tůně jsou opět rozmístěny na jednotlivé odvodňovací kanály tak, aby zpomalily odtok vody a napomohly k jejímu zasakování do okolního prostředí.  Jde o další pokračování úspěšné spolupráce brdských lesníků VLS s partnery z orgánů ochrany přírody,“ uvedl ředitel VLS Roman Vohradský.

VLS s Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK) takto navázaly na první část revitalizace vodního režimu kolem dvou největších brdských rybníků v roce 2020, kdy tam vzniklo osm tůní o rozloze 800 metrů čtverečních a meandry na odvodňovacím příkopu. S budováním tůní za statisíce korun začaly lesníci už v roce 2018. Desítky jich vznikly například v lesích u Strašic, Obecnice, Mirošova a v okolí Jinců.

V tůních se daří obojživelníkům i ptákům

Vedle zlepšení schopnosti zadržet vodu v lokalitě se vodní tůně stanou útočištěm zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin. „Podmáčení okolních travních porostů přispívá k šíření zvláště chráněných vlhkomilných organismů. Tůně jsou domovem všech obojživelníků, kteří do této oblasti patří, tedy tří druhů čolků a pěti druhů žab. Věříme také, že lokalita se do budoucna zatraktivní například pro vlhkomilné druhy ptáků z řad bahňáků – bekasiny, chřástaly a snad do budoucna i jeřáby,“ vysvětlil Bohumil Fišer z AOPK ČR.

VLS v posledních letech vybudovaly pětici větších vodních nádrží v lesní krajině. V rámci projektu LIFE Adapt Brdy, který získal podporu v rámci enviromentálního programu EU Life, finišují lesníci studii pramenných oblastí na územích Brd ve správě VLS. „V příštím roce spustíme revitalizaci jednoho ze studií vybraného prameniště. Pro revitalizaci byla vybrána pramenná oblast Voložného potoka Pod vrchem Praha,“ prozradil ředitel brdské divize VLS David Novotný.

Ovocné stromy vysazené dobrovolníky na Padrtích se začínají roubovat odrůdami ze zaniklých brdských obcí

Na Padrťských pláních v Brdech se začaly roubovat ovocné stromy, které tam loni na podzim vysadili dobrovolníci. Používají se rouby ovocných stromů ze zaniklých brdských obcí. Stovky stromů v nově vzniklých alejích podél cest v srdci Brd tak...

 

Na území CHKO Brdy jsou aktuálně zadány nové dvě studie, zaměřené na další možnosti opětovného zadržení vody v krajině. Zaměří se na místa, která byla dlouhodobě odvodňována. První z nich se zaměřuje na plochy, které nadměrně utužil pohyb lesní techniky během kůrovcové kalamity. „Na kůrovcových holinách vznikla síť zhutnělých těžebních linek, které při dešti fungují jako říční koryta. Spadlé srážky jimi velmi rychle odtékají z holiny pryč. Studie má za cíl navrhnout co nejjednodušší opatření, která na těchto místech znovu načechrají půdu a formou drobných louží a tůněk zpomalí odtok vody. Tím vodě umožníme vsáknout se tam, kde napršela,“ vysvětluje Fišer.

Druhá studie se zaměří na bývalé vojenské cvičiště na Předních Bahnech a Vlčí potok. Tam byly v minulosti provedeny úpravy, které toto území odvodňují. „Studie vytipuje místa, jejichž úpravou nejsnáze docílíme zpomalení odtoku vody. Vzniknout by tu měly mokřadní biotopy, tůňky i nádržky s kolísající vodní hladinou. V plánu je také úprava narovnaného a zahloubeného koryta Vlčího potoka,“ dodal mluvčí VLS Jan Sotona.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Sotona

Štítky AOPK, CHKO Brdy, Padrtě, Padrťské pláně, ekologie, ochrana životního prostředí, voda v krajině

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na bývalé protitankové střelnici v Brdech vzniklo 11 nových tůní, pomohou zadržet vodu v krajině  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.