Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hasiči nafotili na Šumavě žhavý kalendář, výtěžek z prodeje pomůže nemocnému Sašíkovi

V mlze a chladu odhodili své kombinézy a zapózovali pro charitativní kalendář. Řeč je o vskutku obětavých hasičích z Plzeňska, kteří touto cestou chtějí pomoci rodině nemocného chlapce. Pětiletý Alexandr trpí vážným onemocněním a jeho léčba stojí statisíce korun měsíčně.

Fotografka Eliška Váchalová je celoživotní milovnice koní. Práce ji před časem zavedla do soukromého hřebčína Calard v Pošumaví, kde se seznámila s jeho malitelkou a dobrovolnou hasičkou Dominikou. Právě ta ji seznámila s příběhem malého Alexandra.

„Vždy říkám, že všechno se děje z nějakého důvodu, a tak když mě náhoda přivedla na focení na Šumavu a dozvěděla jsem se o malém Sašíkovi, který je nemocný a pořádají se na něj sbírky, neváhala jsem ani vteřinu. Slovo dalo slovo a za dva týdny už jsem byla zase v autě na cestě zpátky,“ popisuje fotografka. Manžel Dominiky, taktéž hasič, se totiž zná s tatínkem chlapce. Hasiči jsou dle jeho slov jako jedna velká rodina a všichni se snaží rodinu podpořit. Tentokrát formou kalendáře.  

Pro kalendář zapózovali profesionální i dobrovolní hasiči z několika jednotek působících v Plzeňském kraji, foto: Eliška Váchalová

„Charitativní kalendáře už jsem v minulosti fotila, tentokrát to bylo ale jiné. U jiného focení jsem přijela na místo, byl tam jeden chlap a bylo to na pohodu. Teď jsem stála na širé louce s koňmi, přijelo auto a vyskákalo z něj osm chlapů v hasičských kombinézách. Fotili jsme to na konci října a žádné vedro na šumavských pláních opravdu nebylo, ale kluci byli zlatí,“ popisuje se smíchem fotografka Eliška. Kalendář si můžete objednat na webových stránkách konskeknihy.cz.

Rehabilitace stojí až 300 tisíc korun ročně

Malý Sašík byl po narození naprosto zdravé dítě. V šesti měsících jeho života ale nastal zlom. Vývoj se zpomalil a rodina poprvé navštívila fyzioterapeuta. Za ním pak jezdili několikrát týdně.

„Po prvním roce Sašíkova života ho postihl záchvat v podobě křečí, kterému předcházely vysoké teploty a byl odvezen rychlou zdravotnickou pomocí. Šlo o první projev epileptického onemocnění. Sašíkova hospitalizace trvala celý měsíc, kdy podstoupil celou řadu vyšetření a následně byl přeložen na jednotku intenzivní péče z důvodu trvání epileptické aktivity. Mimo epilepsie trpí Sašík svalovou hypotonií a projevuje se u něho opožděný psychomotorický vývoj,“ popisuje rodina malého chlapce.

Pětiletý Saša nedokáže sám chodit, nemluví a bez pomoci se nenají. Vyžaduje celodenní péči. „Nespolupracuje při oblékání ani při hygieně, je plenován, souhrnně potřebuje naši celodenní péči a současně oporu. Z důvodu epilepsie jsou u Sašíka nutná stálá režimová opatření pro vyloučení nebo omezení možných faktorů vyvolávající epileptické záchvaty,“ pokračuje rodina.

Rodiče s chlapcem pravidelně dojíždí na hipoterapii, foto: archiv rodiny

Dítě navštěvuje neurology, psychology, logopedy, genetiky a pravidelně absolvuje rehabilitace, canisterapie a hipoterapie ve Zbůchu. Za další léčbou jezdí rodina k Domažlicím a do Plzně. Doma samozřejmě využívají řadu pomůcek a provádí sérii cvičení. Díky rehabilitacím dělá Sašík velké pokroky. Už je schopen stát i sedět a s chodítkem ujde několik kroků.

„I přes zdravotní potíže je Sašík veselý chlapec. Snažíme se ho co nejvíce zapojovat do běžných denních činností, společnosti se nevyhýbáme. Sašíkova nemoc nás jako rodinu sblížila, a i přes jeho zdravotní omezení chceme žít a žijeme aktivní život. Také se radujeme z každého dne, kdy u Sašíka vidíme alespoň malou změnu vpřed,“ dodává rodina na webových stránkách věnovaných příběhu jejich syna.



 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eliška Váchalová

Štítky charitativní kalendář, hasiči nafotili kalendář, nemocný chlapec, epilepsie, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Tak to je zlé!!!!Já mám sice taky epilepsii,ale slabou,takovou co má asi 80 až 90% epileptiků!!!!!!!!!Poprvé se mi prijevila asi ve 12 letech,ale záchvaty jsem měl tak asi co dva měsíce no a dnes co mi změnily léky,tak jsem už 5 let bez záchvatu!!!!!!Každopádně tomu klukovi přeji hodně štestí a at si užije život,protože když je to až zas tak zlé,tak nevím kolik času mu zbývá!!!!!

Pátek, 17. listopadu 2023, 07:53Odpovědět

Hasiči nafotili na Šumavě žhavý kalendář, výtěžek z prodeje pomůže nemocnému Sašíkovi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.