Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Bezohlední řidiči ignorovali policejní vůz se zapnutými majáky

Velmi frustrující okamžiky zažila hlídka městské policie, která spěchala k nahlášenému vloupání. Včasnému příjezdu ale plzeňským strážníkům bránili řidiči, jež zcela nevnímali zapnuté majáky a projížděli křižovatkou, jako kdyby se nic nedělo. S těmito případy se čím dál častěji setkávají i záchranáři, jimž se bohužel nevyhýbají nehody a střety s nepozornými řidiči osobáků. Při té poslední se zranili čtyři lidé, včetně policisty, který dělal sanitce doprovod, zranění utrpěl i převážený pacient.

„Prosíme, pokud jedeme “na majáky”, není to proto, že se nám nechce čekat na červené. Důvodem je, že na místě, kam se ženeme, jde o čas. V tu chvíli je každá vteřina drahá. Třeba tady jsme jeli na oznámení možného vniknutí cizí osoby do chráněného objektu. Na křižovatce na Belánce nám nedalo přednost osm aut,“ upozornila městská policie na svých sociálních sítích.

S bezohlednými řidiči mají své zkušenosti i řidiči sanitek, podle kterých podobných událostí přibývá. Například v Přešticích smetl v říjnu osobák sanitku spěchající s pacientem. „Ve směru jízdy od Lužan na Plzeň jelo vozidlo záchranné služby se zapnutými majáky, které převáželo pacienta. Při tomto převozu asistoval policista. V úrovni místního kostela vyjelo z místa ležícího mimo pozemní komunikaci vozidlo Renault a došlo ke střetu jeho přední části s přední částí vozidla záchranné služby,“ popsala nehodu mluvčí policie Iva Vršecká.

Při dopravní nehodě došlo ke zranění řidiče vozidla Renault, řidiče vozidla záchranné služby, lékařky i policisty ve vozidle sanitky. Není to ale jediný letošní případ, třeba v lednu si řidič osobního vozidla nevšiml při odbočování projíždějící sanitky se zapnutými majáky. Tento střet si vyžádal pět zraněných.

Střet sanitky a osobáku v Přešticích si vyžádal čtyři zraněné osoby, foto: HZS Plzeňského kraje.

 „Největší riziko zřejmě číhá ve stále houstnoucím městském provozu. Množství aut, chodců, mezi nimi se často proplétají cyklisté a jezdci na skútrech. Mnohdy sice řidič zaregistruje sirénu spěchající sanitky, ale není zřejmé, z kterého směru se blíží. Na rozhodování, jak správně uvolnit cestu, nezkušenému řidiči mnoho času nezbývá. Důležité je zbytečně nezmatkovat, abychom, třeba v dobrém úmyslu, riskantním manévrem neohrozili ostatní účastníky silničního provozu,“ uvedl Vítězslav Sladký ze záchranné služby.

Jak správně reagovat když slyšíme houkání sanitky?

„Správný postup je dán charakterem místa, kde vás vozidlo s právem přednosti v jízdě dojelo. Pokud jedete po silnici o jednom jízdním pruhu v jednom směru, uhněte co nejvíc vpravo a snižte rychlost, nebrzděte prudce. Naopak před zatáčkou na úzké komunikaci pokračujte v jízdě a zastavte až na přehlednějším místě,“ radí mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Na dálnicích a silnicích o více pruzích se vytváří klasická záchranářská ulička, kdy vozidla jedoucí v pravém jízdním pruhu uhýbají co nejvíc doprava a řidiči v levém pruhu co nejvíce doleva. „Na křižovatce se vždy pokuste zastavit, i když ve vašem směru svítí zelená. Poslední zásada je jednoznačná: Pokud nestihnete včas adekvátně zareagovat, zůstaňte v klidu a řidič vozidla integrovaného záchranného systému si situaci vyřeší sám. Pamatujte, že složky IZS se zapnutými majáky a sirénou nespěchají zbytečně. Při jejich práci jde mnohdy o sekundy a jejich klientem se může kdykoli stát každý z nás,“ doplnila mluvčí Svobodová.

Zákon hovoří jasně. Řidiči ostatních vozidel musí vozidlům s právem přednostní jízdy a vozidlům jimi doprovázeným umožnit bezpečný a plynulý průjezd, a jestliže je to nutné, i zastavit vozidla na takovém místě, aby jim nepřekážela.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky jízda s majáky, právo přednosti v jízdě, silniční zákon, bezohlední řidiči, nehoda sanitky, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Seliger

To nejsou řidiči ale lidský dobytek. Nic víc. Nedáš přednost modrému majáku, přijdeš na rok o řidičák. Tak.

Pátek, 10. listopadu 2023, 17:22Odpovědět

Jiří Hochman

Hm, takže další soudce z Plzně!

Pondělí, 18. prosince 2023, 14:14Odpovědět

VIDEO: Bezohlední řidiči ignorovali policejní vůz se zapnutými majáky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.