Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Plzeňští vědci s mezinárodním týmem zkoumají kvantové materiály, projekt podporuje i držitel Nobelovy ceny

Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) rozjeli půlmiliardový projekt zaměřený na studium takzvaných technologií budoucnosti. Tým expertů bude pod jejich vedením zkoumat materiály s potenciálem využití v kvantových počítačích, senzorech, integrovaných obvodech a energeticky úsporných zařízeních, lékařství a biotechnologiích. Do unikátního projektu se zapojilo 120 vědců, mimo jiné i držitel Nobelovy ceny za fyziku Andre Geim z University of Manchester.

Pětiletý projekt “Kvantové materiály pro aplikace v udržitelných technologiích“ v hodnotě bezmála půl miliardy korun vede univerzitní výzkumný ústav NTC, stejně významným řešitelem je Fakulta aplikovaných věd ZČU. Projekt je rozdělen na tři části - vývoj a popis teoretických metod, metodologii materiálů a hlavně na využití v praxi.

Partnery NTC a fakulty, které už delší dobu vyvíjejí například nanostrukturní tenkovrstvé materiály, jsou Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity a výzkumné centrum CEITEC brněnského VUT

Tým s desetinou zahraničních vědců postavil Ján Minár z mnichovské univerzity. Podle něj se už dnes kvantové technologie využívají v mobilech, navigacích a laserech, vědci ale mají stále před sebou řadu málo známých materiálů využitelných v dalších odvětvích.

„Projekt umožní Plzni a Plzeňskému kraji zařadit se mezi špičku v Evropě a na světě v oblasti nastupujících kvantových technologií a materiálů nejen v oblasti výzkumu, ale i při praktickém využívání těchto technologií v průmyslu. To představuje obrovský potenciál pro růst a rozvoj,“ říká Ján Minár.

ZČU získá unikátní přístroje

Odborný tým pod jeho vedením tvoří špičkoví experti, mimo jiné i držitel Nobelovy ceny za fyziku Andre Geim. Projekt ale dává příležitost i mladým vědcům a vědkyním. Projekt v neposlední řadě umožní také nákupy špičkových přístrojů za 124 milionů korun.

„NTC například musí kvůli obrovským výpočetním nárokům výzkumu zakoupit výpočetní klastr pro vývoj nových kvantově mechanických metod, který bude mít neobvykle velkou paměť 2 TB/CPU. Dalším plánovaným nákupem je analytický skenovací elektronový mikroskop s fokusovaným iontovým svazkem, který bude jediným svého druhu v České republice a umožní výzkumníkům studovat mikro-a nanostruktury termochromických povlaků,“ vyjmenovává mluvčí univerzity Šárka Stará s tím, že nákup nového vybavení plánují i partnerské univerzity.

„Získání projektu špičkového výzkumu v obrovské národní konkurenci představuje pro ZČU významný úspěch a jsem si jistý, že propojení excelentních výzkumných týmů z ČR i zahraničí přinese kýžené výsledky. Tento úspěch navíc jednoznačně potvrzuje, že patříme mezi výzkumně orientované univerzity,“ uzavírá rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Lávička.

Projekt obdržel finanční podporu z výzvy Špičkový výzkum Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK) ve výši téměř 500 milionů korun. Z těchto prostředků bude část využita na zkvalitnění výzkumné infrastruktury.

Ohodnoť článek

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky ZČU, výzkum kvantových materiálů, věda a výzkum, NTC, držitel Nobelovy ceny, technologie budoucnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští vědci s mezinárodním týmem zkoumají kvantové materiály, projekt podporuje i držitel Nobelovy ceny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.