Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Oběti holokaustu připomíná dalších 29 kamenů zmizelých, transporty před 81 lety z Plzně odvezly přes 2 600 Židů

Dalších 29 kamenů zmizelých, které připomínají oběti nacistické perzekuce, přibylo do chodníků v osmi ulicích Plzně. Žulové kostky s mosaznou destičkou na sobě nesou jména Židů, kteří byli nuceni opustit Plzeň, přičemž drtivou většinu z nich nacisté zavraždili. Slavnostního usazení kostek se účastnili potomci přeživších, kteří zavzpomínali na své milované. Plzeň a českou kulturu údajně milovali a rádi se sem vraceli.

Kameny, o které se má "zakopnout", takzvané Stolpersteine, mají přimět kolemjdoucí, zastavit se a vzpomenout si na oběti nacistického režimu. Nacházejí se před domy, v nichž tito lidé žili před násilným sestěhováním a deportací do koncentračních nebo vyhlazovacích táborů.

„Letos jsme k mezinárodnímu projektu Stolpersteine připojili již posedmé. Celá vzpomínková akce začíná v letošním roce na adrese Riegrova 18, kde žila rodina Löwidtova, jejíž pět členů během holokaustu zahynulo,“ uvedla radní Eliška Bartáková (ANO). Letošního slavnostního uložení kamenů se účastnili potomci zmíněné rodiny, kteří v tomto době žili a provozovali podnikání s textilem.

Autorem projektu Stolpersteine je německý umělec Gunter Demnig, který první kámen umístil 16. prosince 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. Kameny ručně zhotovuje berlínský sochař Michael Friedrichs-Friedlaender. 

„Moc to pro nás znamená. Maminka se vždy snažila, abych vyrůstala s vědomím, že tady v Čechách žili šťastným životem. Všichni naši příbuzní se před válkou cítili jako plnohodnotní Plzeňané. V Plzni žili a pracovali. Cítili se být hrdými Čechy. Milovali českou kulturu a hudbu,“ zdůraznila Evie Newman, vnučka Oty a Růženy Löwidtových. 

Kameny zmizelých jsou pro ni a její rodinu jediným pamětním místem, kde mohu zavzpomínat. Do Plzně přijela s pravnoučaty a online se připojili i další příbuzní, kteří jsou zrovna v Izraeli.  

„Je to pro nás nesmírně významné. Je to poprvé, kdy si někdo může přečíst jejich jména a osudy. Je to důkaz, že se nacistům nepodařilo vymýtit židovský národ. Tato budova se také váže k životu a osudu mé maminky a babičky. Několikrát jsme Plzeň navštívili, dokonce jsme měli možnost podívat se do našeho bývalého bytu. Byl to neuvěřitelně silný moment, když maminka poprvé vstoupila do svého starého obývacího pokoje, který zůstal prakticky nezměněn. Doslova neměla slov,“ doplnila Evie. Právě její maminka Hana byla jedinou z rodiny, která přežila druhou světovou válku, ačkoli byla na sklonku konfliktu v koncentračním táboře v Osvětimi.

 V Plzni je celkem 136 kamenů zmizelých

Z Plzně byly na začátku roku 1942 vypraveny celkem tři velké transporty s 2 613 vězni označené R, S, T do ghetta v Terezíně. Více než 1 200 z nich bylo brzy po příjezdu do Terezína posláno do ghett na Lublinsku v okupovaném Polsku. Konce války se dožilo jen 209 deportovaných plzeňských Židů. „Plzeň byla po Praze a Brně dalším městem, kde k těmto nešťastným událostem docházelo. Je důležité si tyto dny připomínat i vzhledem k aktuální situaci, kdy na území státu Izrael dochází k bezprecedentnímu porušování lidských práv. Nezapomínejme na minulé oběti a nedopusťme, aby z nenávisti vznikaly oběti nové“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

S letošními 29 Stolpersteine jich bude v Plzni celkem už 136. Návrhy na umístnění dalších může podat kdokoli prostřednictvím magistrátního odboru kultury. Dosud bylo v celém světe realizováno více než 100 tisíc Stolpersteine v 26 zemích. Od roku 2008 je projekt realizován také v České republice.

Letos pokládané Kameny zmizelých připomínají:

  • Rodinu Löwidtových, z nichž přežila jen dcera Hana.
  • Ervína a Gretu Klauberovy a jejich dceru Riu, jež zemřela ve věku pěti let.
  • Šest členů rodiny Weinerových.
  • Ervína a Růženu Klauberovy s jejich syny Hanušem a Robertem.
  • Josefa a Františku Rosenfeldovy s dcerou Annou.
  • Karla a Marii Beckovy se synem Arnoštem.
  • Julia a Františku Fischerovy a dceru Věru.
  • Lékaře Otto Guta s manželkou Annou.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky kameny zmizelých, židovské transporty, koncentrační tábor, oběti holocoustu, holokaust, 1942

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Další nenápadné podsouvání sionistické pohádky. V druhé světové válce zemřelo cca 60 milionů lidí, židů (údajně) 6 milionů - tj. 1/10, ale jako by ostatní oběti neexistovali. Zajímavá je i židovská ročenka z roku 1938, kde se uvádí, že židů je na celém světě cca 13,7 milionu, a v roce 1948 ta samá uvádí, že židů je cca 13,2 milionu - matematicky to tedy nesedí. A chytří už tuší....

Pátek, 20. října 2023, 09:29Odpovědět

Oběti holokaustu připomíná dalších 29 kamenů zmizelých, transporty před 81 lety z Plzně odvezly přes 2 600 Židů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.