Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Klášter Plasy se uchází o prestižní značku European Heritage Label, díky ní se snáze dosáhne na dotace

Klášter Plasy je jedním ze 17 evropských klášterů, které se zúčastní celoevropského projektu Cisterciácké klášterní krajiny. Usiluje o prestižní evropskou značku pro kulturní krajinu European Heritage Label (EHL, Označení Evropské dědictví). Značka EHL oceňuje památky, které mají nejen historickou hodnotu, ale jsou i významnými symbolickými mezníky na historické cestě Evropy k jednotě.

Plasy jsou jedním ze čtyř klášterů z ČR, které se projektu účastní, dalšími jsou Velehrad, Vyšší Brod a Žďár nad Sázavou. „Všechny materiály ke klášterní krajině jsou zpracované, předané Evropské komisi do Bruselu a je podaná žádost o European Heritage Label, což je nejvyšší evropská značka pro kulturní krajinu," řekl Ivo Kornatovský, ředitel místní akční skupiny Světovina, která sdružuje 77 obcí z okresu Plzeň-sever a z Rokycanska. Kornatovský je také vedoucím Centra stavitelského dědictví Národního technického muzea v areálu kláštera v Plasích.

Klášter Plasy dokončil velkou obnovu opatské rezidence za 201 milionů korun

Nový návštěvnický okruh zaměřený na šlechtický rod Metternichů otevře 21. července klášter Plasy na Plzeňsku. Je v nové prelatuře opatské rezidence, jejíž kompletní obnovu v hodnotě 201 milionů korun dokončil po více než dvou letech Národní...

 

Komise ji podle něj dává místům, jež mají význam pro evropskou historii, v ČR může tuto značku používat například zámek Kynžvart, místo častých diplomatických setkávání. O udělení značky 17 evropským krajinám by se mělo rozhodnout ještě letos na podzim nebo příští rok na jaře. Žádá o ní ústředí projektu v německém Bamberku," přiblížil Kornatovský. Ve všech případech jde o cisterciácké krajiny, které jsou propojené tzv. Evropskou stezkou. První vznikly ve Francii a nejvzdálenější kláštery jsou v Polsku a Slovinsku. Už dříve vyšel katalog, kde jsou informace o každé ze 17 památek.

Podle Kornatovského může značka EHL pomoci Plasům a dalším klášterům zejména dodat prestiž.  „Je to jako cena UNESCO," přirovnal. Díky "labelu" by bylo snazší sehnat i dotace. „Záleží na tom, jak se s tím bude pracovat," dodal.

„Tahounem projektu je okresní hejtman Johann Kalb z Bamberku. Původně začal se šesti kláštery, ale protože byl o projekt zájem, tak se v Bamberku rozhodli, že ho udělají pro celou Evropu," vysvětluje ředitel. Velký podíl na tom, že projekt funguje, má podle něj také Plzeňský kraj, který už několik let platí za Světovinu poplatky do evropského systému v Bamberku, který se stará o celou síť a její propagaci.

Místní akční skupina Světovina, obecně prospěšná společnost založená v roce 2006, se zaměřuje na zlepšování kvality života ve venkovských oblastech, posílení ekonomického prostředí a zhodnocení přírodního a kulturního dědictví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky Klášter Plasy, obnova opatské rezidence, historie, NPÚ, rod Metternichů, EHL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klášter Plasy se uchází o prestižní značku European Heritage Label, díky ní se snáze dosáhne na dotace  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.