Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dříve zpustlý Papírenský park projde proměnou, lidé se budou moci seznámit s návrhem revitalizace

S údržbou části Papírenského parku si jeho majitel dlouhých 17 let nelámal hlavu. Místo zarostlo a začali se tam stahovat bezdomovci a drogově závislí. Odpudivý pohled na haldu odpadků je již minulostí. Město park vyčistilo a nyní plánuje jeho revitalizaci. Lidé v dotaznících uvedli, že by si tam přáli stromy jezírko a hlavně klid. Jak jejich požadavky zapracovali architekti do své studie? To může veřejnost zjistit 12. října v kulturním centru Papírna.

„Papírenský park má nejen hodnotu přírodní, ale také historickou. Město Plzeň má ve své správě jen jeho malou část, a to ve výpůjčce. Jednáme s majitelem, abychom do naší správy získali park celý,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO). Podle jeho slov chce mít město už vše nachystané, aby se mohlo hned pustit do obnovy parku. Správci veřejného statku města Plzně už park vyčistili od odpadků a náletových dřevin. Další fází bylo dotazníkové šetření, do něhož se zapojilo 488 respondentů. Na základě jejich odpovědí vznikl koncept studie.

„Ta vidí park jako pobytové místo, které není tranzitní, je jednoduše napojený na pěší a dopravní tahy.  A navrhuje dělení parku na vycházkové zóny: jih jako nejklidnější, přírodního rázu, střed jako aktivní zónu, kde se nachází nejvíce vybavení, kavárna a dětské vodní hrátky a sever jako nástupní místo do parku samotného,“ popisuje místostarostka druhého obvodu Eva Trůková (ODS) Síť cest je zde navržena poměrně hustá s různými druhy povrchů, se sedacími a pobytovými možnostmi pro všechny generace. Zároveň je navržena citlivě a s respektem ke stávajícím stromům a jejich kořenové zóně.

Takto vypadala Piettova papírna na fotografii Ladislava Lábka z počátku 20. století. Zdroj: Archiv města Plzně.

„Nejvíce oceňovanými hodnotami Papírenského parku jsou mezi respondenty klid, přírodní ráz a vzrostlé stromy, což si přejí zachovat. Jako negativum byl zmiňován současný zanedbaný vzhled parku. Lidé si přeji především místa k odpočinku, možnost občerstvení, WC i hrací prvky pro mladší děti,“ přiblížila výsledky Tereza Pelclová z Centra pro komunitní práci západní Čechy. Právě tato nezisková organizace připravila dotazníkové šetření.

Studii zpracovala architektonická kancelář Sendler-Radilová. Autoři studie a zástupci města se ve čtvrtek 12. října od 17:00 sejdou se zájemci v Café Papírna na Slovanech, kde budou o návrzích diskutovat. „Zvána je široká veřejnost a není nutná žádná registrace předem. Lidé se mohou ke studii vyjádřit. Bude prostor i na dotazy,“ pozval na setkání náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

„Papírenský park je důležitou součástí Slovan. A má jí být i do budoucna. V jeho okolí je plánována bytová výstavba, a tak příjemné místo k odpočinku i procházkám a setkávání by v něm měli najít všichni obyvatelé této plzeňské čtvrti, a nejenom oni. Papírenský park má propojit starou zástavbu s tou novou a také by se jím mělo dát projít ze Slovan k řece Radbuze,“ doplnil Tolar.

Papírenský park se nachází v Plzni na Slovanech a vznikl po roce 1884, kdy se rozšířila zdejší továrna. V těsné blízkosti vznikla také vila rodiny Piettů a založen byl také poměrně rozsáhlý park. Vila s parkem spolumajitele a ředitele papírny patřila k nejvelkorysejším továrnickým sídlům v Plzni. Rodina Piettů ji užívala do začátku první světové války. Nyní je celý park v soukromém vlastnictví. Je v něm jezírko a památník válečným obětem. Vila byla zbořena v roce 2008.

Ohodnoť článek

Foto Správa městského statku města Plzně, MO Plzeň 2

Štítky Papírenský park, zeleň ve městě, městský park, revitalizace parku, bezdomovci, náletové dřeviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dříve zpustlý Papírenský park projde proměnou, lidé se budou moci seznámit s návrhem revitalizace  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.