Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nový blok slovenské jaderné elektrárny je v plném provozu, hlavním dodavatel technologií byla plzeňská ŠKODA JS

Nový blok slovenské jaderné elektrárny Mochovce, který v budoucnu pokryje téměř 13 procent celkové spotřeby elektrické energie na Slovensku, již dosáhl svého plného výkonu. Na výstavbě tohoto nejmodernějšího bloku ve střední Evropě se významně podílely také české firmy v čele s plzeňskou ŠKODA JS, která dodala technologie pro primární okruh elektrárny. Zaměstnanci Škodovky na projektu opracovali miliony hodin.

Společnost Slovenské elekrárne v tomto týdnu zvýšila výkon nového jaderného bloku na sto procent, výkon tak činí 471 megawattů. Zkoušky v plném provozu plánují na přelom září a října. Na výstavbě a dokončení projektu se velkou měrou podílela ŠKODA JS, která byla jedním z hlavních dodavatelů technologie primárního okruhu elektrárny.  Dála dodala i část palivového hospodářství, vnitřní potrubí, část systému kontroly a řízení, chladící systémy a dílny údržby.

V elektrárně Mochovce na jihu Slovenska jsou od konce 90. let v provozu dva jaderné bloky. Dokončení dalších dvou bloků nabralo značné zpoždění a výrazně také stouply náklady na jejich dostavbu. Původně se počítalo s tím, že třetí a čtvrtý blok elektrárny budou hotovy postupně v letech 2012 a 2013, čtvrtý blok dosud dobudován není. (zdroj: ČTK)

„Tlakové nádoby obou reaktorů byly vyrobeny v Plzni ve společnosti ŠKODA JS. Samotnou konstrukci všech čtyř reaktorů pro JE Mochovce upravila ŠKODA JS oproti předchozím reaktorům vzhledem k vyššímu stupni seismicity v dané lokalitě,“ přiblížil mluvčí plzeňských strojíren Jan Stolár.

Škodováci se podíleli také na samotném spouštění třetí bloku, které začalo na podzim loňského roku. Letos v únoru dodal blok do sítě první elekřinu. „Zvyšování výkonu a série dalších testů na vyšších výkonových hladinách dále pokračovalo a nyní je blok plně funkční a dosáhl projektových parametrů. Spuštění 4. bloku je naplánováno do dvou let od spuštění 3. bloku,“ pokračuje Stolár.

Podle jeho slov odpracovali kmenoví zaměstnanci Škodovky na projektu dostavby třetího a čtvrtého bloku Mochovců 2,4 milionu hodin, se započtením externích pracovníků jsou to čtyři miliony hodin.

Dostavba třetího a čtvrtého bloku si vyžádala náklady 6,2 miliardy euro. Projekt dostavby 3. a 4. bloku patří pro plzeňské strojírny ke klíčovým zakázkám. „ŠKODA JS je dnes jednou z mála firem, které dokážou realizovat projekt takového rozsahu. Disponujeme unikátním a výkonným projektovým, výrobním a servisním týmem, který je schopný významně se podílet na obsluze jedinečného rozsáhlého a složitého funkčního celku, jakým výstavba jaderné elektrárny je,“ dodal generální ředitel ŠKODY JS František Krček.

Slovenské elekrárne provozují také jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích na západě Slovenska. Většinový podíl má pod kontrolou italský koncern Enel se skupinou Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského. Dalších 34 procent akcií podniku drží slovenská vláda. (zdroj: ČTK)

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slovenské elekrárne

Štítky Slovenské elektrárne, jaderná elektrárna, jaderné strojírenství, Škoda JS, technologie pro jaderné elekrárny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový blok slovenské jaderné elektrárny je v plném provozu, hlavním dodavatel technologií byla plzeňská ŠKODA JS  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.