Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přesně před 100 lety se slavnostně otevřela chata s rozhlednou na vrcholu šumavského Pancíře

Šumavský Pancíř s nadmořskou výškou 1214 metrů nad mořem je třetím nejvyšším vrcholem na české straně Šumavy, který turisté milují. První dřevěná vyhlídka tam stála už v roce 1880, ale vydržela jen pár let. Současný objekt chaty s rozhlednou se slavnostně otevřel 28. září roku 1923 a při pěkném počasí nabízí výhled na hřeben Jezerní hory, Velký Javor i na Alpy. Není divu, že se jedná o jedno z turisticky nejnavštěvovanějších míst Šumavy. Je to dané i díky snadné dosažitelnosti prostřednictvím lanovky, která nedávno oslavila padesát let!

První jednoduchá vyhlídková konstrukce se na vrcholu Pancíře objevila už v roce 1880, ale nedožila se ani konce století. V květnu roku 1923 rozhodl Klub českých turistů o vybudování chaty s rozhlednou, a ještě v září téhož roku se slavnostně otevřela veřejnosti.

Stavba chaty vyšla v té době na něco málo přes 200 tisíc korun a autorem návrhu byl architekt Janovský z Klatov. Původně nesla jméno propagátora šumavské turistiky Jaroslava Mattuše, dnes se jí říká jednoduše Horská chata Pancíř. Rozhlednová nástavba ční do výšky 18 metrů. Turisté se mohou rozhlédnout z vyhlídkové plošiny ve výšce 15 metrů. V zimním období je rozhledna nepřístupná, výhled je ale možný z vyhlídkové terasy.

Na Pancíř vede také jedna z nejstarších sedačkových lanovek v Česku. V provozu je v původním stavu od roku 1971. Dvouúseková lanovka s přestupní stanicí na Hofmankách ujede ze stanice Špičák do vrcholové stanice Pancíř trasu dlouhou zhruba tři kilometry a překoná přitom výškový rozdíl kolem 350 metrů.

S Pancířem se pojí řada zajímavostí, třeba 5. února 1911 se tam uskutečnil první sjezdový závod, který byl součástí bohatého programu “3. závodů lyžeckých na Šumavě“. Cíl byl na Weissově louce nad Špičáckým sedlem. Na západním svahu Pancíře pramení ve výšce 1110 metrů nad mořem řeka Úhlava. Na východních a severovýchodních svazích Pancíře se rozprostírá přírodní rezervace Prameničtě tvořená především rašeliništi.

Ani Pancíři se vyhnula řada legend a pověstí. Kniha Tajemství šumavských vrcholů od nakladatelství Starý most vypráví například příběh tří bezbožných bratrů, kteří žili pospolu v nevelkém stavení. Jednou při dlouhých deštích se doma nudili a začali vyřezávat z velkého dřevěného špalku mužskou postavu. Měla obrovskou hlavu s ohavným šklebícím se obličejem. Ze srandy ho pokřtili a dali jméno Horg. Jedné větrné noci ale Horg oživl. Posadil se ke stolu a dal se do jídla. Když bratři viděli netvora hodovat, vyhodili ho z domu. Dveře pevně zavřeli a trnuli strachy, aby se nevrátil. S úderem půlnoci se dveře rozlétly a do místnosti vkročil hrozivý Horg. „Jednoho sežeru, druhého roztrhám a třetího vyhodím nad střechu,“ křičel. Bratry už nikdo nikdy nespatřil a opuštěný dvůr brzy pohltila příroda.   

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Wikimedia Commons / Jan Polák

Štítky Pancíř, Horská chata, historie, Šumava, šumavské hory, rozhledna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně před 100 lety se slavnostně otevřela chata s rozhlednou na vrcholu šumavského Pancíře  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.