Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Desítky dívek ze střední zdravotnické školy náhle zkolabovaly, únik nebezpečných látek hasiči nepotvrdili

, aktualizováno 26. září 2023, 16:22

Zdravotníci, hasiči i policisté vyjížděli dnes odpoledne do areálu střední zdravotnické školy v Karlovarské ulici v Plzni. Do vzduchu tam měla údajně uniknout zatím neznámá látka. Přístroje hasičů však nic nezaznamenaly. Objekt školy opustilo zhruba 400 lidí. V péči záchranářů skončily bezmála tři desítky dívek, které trpěly nevolností a pocity na omdlení. Většina z nich skončila v nemocnici. Proč se jim udělalo zle není zřejmé.

Z areálu zdravotnické školy jsme celkem transportovali 16 slečen do Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně a na Borech. Dalších šest dívek jsme ošetřovali mimo areál nemocnice a rovněž je převezli do nemocnice. Dalších pět slečen jsme předali do péče rodičů, jelikož po našem ošetření už nevyžadovaly transport do nemocnice. U všech se projevily stejné zdravotní obtíže jako je slabost, nevolnost a pocit na omdlení“ shrnula mluvčí krajské záchranky Mária Svobodová. Nikdo není v přímém ohrožení života. 

Na místě se pohybují hasiči, kteří objekt školy několikrát prošli a hledali příčinu problému. „Měřili jsme, co mohlo problémy způsobit, ale nenašli jsme nic, žádný zdroj. Nevíme zatím, co se mohlo stát. Snažíme se dohledat, z čeho by to mohlo být. Nejdřív se údajně udělalo špatně jedné studentce, následně jsme zjistili, že těch nevolností bylo víc na různých místech školy," uvedl velicí důstojník hasičů Jan Beran.

Případ na první pohled připomíná nedávnou událost, ke které došlo v sousedním Karlovarském kraji. Předloni tam náhle začali omdlévat žáci střední policejní školy v Sokolově. Záchranáři nakonec ošetřili dvacítku dětí. Policie později uvedla, že vše zřejmě způsobila davová psychóza. „Dle vyjádření znalce z oboru psychologie mohlo dojít následkem kolapsu jedné nebo dvou dívek ke spuštění sugestivní reakce ostatních osob a je možné, že tak byla vyvolána davová psychóza," sdělila tehdy policie. U žáků vyšetřovatelé nezaznamenali, že by byli pod vlivem omamných látek ani měřící přístroje hasičů neodhalily žádný únik chemikálií.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje

Štítky únik chemikálií, evakuace osob, střední zdravotnická škola, davová psychóza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky dívek ze střední zdravotnické školy náhle zkolabovaly, únik nebezpečných látek hasiči nepotvrdili  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.