Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Odstranit, upravit, nebo nechat být? Město znovu řeší, co s památníkem československo-sovětského přátelství

Socha s nápisem Československo-sovětská smlouva 1943 stojí na Anglickém nábřeží v Plzni v těsné blízkosti druhého památníku, který je věnován obětem komunistického teroru. Debaty o tom, co bude s objektem oslavujícím někdejší režim Ruska, se vedou už několik let. Podle vedení magistrátu projde celé území proměnou a budoucnost sochy se teprve bude řešit. Možná se přemístí, možná zmizí a možná se jen upraví problematický nápis.

„Považujeme za absurdní, že právě v Plzni dodnes přežívá tento ostudný artefakt připomínající jednu z nejostudnějších kapitol naší země, éru komunistické husákovské normalizace, kdy jsme byli okupovanou zemí. Komunisté se snažili přepsat historii a chtěli, aby lidé zapomněli, kdo osvobodil Plzeň, či jak se tamní lidé jako první ve východním bloku vzbouřili proti komunistům po ohlášení měnové reformy,“ připomněl předseda Klubu angažovaných nestraníků František Laudátotevřeném dopise adresovaném plzeňskému primátorovi.

Mezi roky 1953 a 1962 stála na nábřeží monumentální pískovcová socha J. V. Stalina. Plzeňané mu přezdívali „Porybný“. Devět let po slavnostním odhalení se socha přemístila do skladu Západočeského muzea v Křimicích. Následně se ocitla na střelnici Lidových milicí ve Žďáru u Rokycan. Po roce 1989 získal sochu sběratel a provozovatel Air Parku Zruč, kde je k vidění dodnes.

Tématem se zabývalo městské zastupitelstvo na svém posledním jednání. „Nestálo by za zamyšlení, jestli alespoň neodstranit nápis odkazující na podpis smlouvy z roku 1943? Socha není památkově chráněná a myslím, že stojí za zamyšlení, jestli s tím něco neudělat. Myslím, že by si to obyvatelé města, které osvobodila americká armáda, zasloužili,“ uvedl zastupitel Radoslav Škarda (TOP 09).

„Útvar koncepce a rozvoje města Plzně zpracovává návrh řešení tohoto prostoru. Předpokládám, že památník nebude moci být součástí tohoto prostoru. Až studie bude hotova, tak ji určitě předložíme,“ reagoval technický náměstek Pavel Bosák (Piráti). Jeho slova upřesnila ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká, podle které má město už stanovené podmínky pro studii centrální oblasti dotčeného území a nyní zadávají podrobnější řešení s tím, že vypíšou architektonickou soutěž.

Co by mělo město udělat s památníkem československo-sovětského přátelství?

Celkem hlasovalo510 čtenářů

„Otázku památníku řešil kurátorský tým. Posuzoval dílo jako takové. Neposuzoval návrhy, jestli se má odstranit pouze nápis, celé dílo, nebo zda se přemístí. Je pravdou, že z kurátorského týmu vzešlo takové neurčité řešení, protože odstraňovat památníky není to, co by město mělo dělat. Je to do určité míry i polické rozhodnutí. Je nutné se ještě sejít s dalšími kolegy a historiky,“ uvedla Vostracká.

„Nechal jsem si vypracovat stanovisko Odboru památkové péče, který v rámci celého prostranství zatím navrhuje, aby socha zůstala. Případně, aby se diskutovalo o odstranění nápisů. Věc projednával také kurátorský tým a přes Odbor kultury jsme dohledali dědice autorských práv, které se snažíme kontaktovat, abychom se domluvili, zda budou souhlasit s odstraněním nápisů,“ doplnil Přemysl Švarc ředitel Úřadu služeb obyvatelstvu.

Projekt památníku československo-sovětského přátelství vznikal už v polovině 70. let 20. století. Sochař Rudolf Svoboda na něm spolupracoval s architektem Miloslavem Sýkorou a Vladimírem Belšánem. Horní část nese nápis Československo-sovětská / Smlouva 1943 / květen 1945. Na zadní straně je text: Sokolovo Buzuluk Plzeň Sverdlovsk. Pomník stojí na místě od roku 1982.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky pomník, odstranění sochy, pomník československo-sovětského přátelství, oběti komunistického režimu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Odstranit, upravit, nebo nechat být? Město znovu řeší, co s památníkem československo-sovětského přátelství  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.