Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzní prošel duhový průvod hrdosti. Stále se setkáváme s předsudky a nepochopením, říkají účastníci

Západočeská metropole ožila třídenním festivalem Pilsen Pride, který chce upozornit na problematiku LGBTQIA+ lidí žijících v České republice. Vyvrcholením této akce je duhový průvod hrdosti, který se i letos vydal centrem Plzně a zapojily se do něj stovky lidí. V procesí byly vidět duhové vlajky a řada transparentů poukazující na nerovnoprávnost mezi heterosexuálními a stejnopohlavními páry. I přes veselou atmosféru se nám někteří účastníci svěřili, že se stále setkávají s předsudky a velkým nepochopením.

„V Praze už je respektování menšin jasná věc, ale v ostatních městech České republiky to tak není. Z tohoto důvodu má pro nás smysl pořádat tyto akce i tady v Plzni. Tato témata tu ještě nejsou otevřeně diskutována a lidé na to nejsou zvyklí,“ vysvětluje spoluorganizátorka akce Jitka Paitlová.

Podle Paitlové se budou podobné akce více a více přesouvat i do menších měst. Plzeňská akce nepůsobí oproti Prague Pride jako karneval. Cílí hlavně na komunity a nabízí jim kromě zábavného průvodu i řadu besed, promítání a setkání s podobně smýšlejícími osobami, se kterými se mohou dělit o své zkušenosti.

„Dáváme naší akcí najevo, že se jedná o transgenerační téma. Například v kavárně Družba bylo mnoho lidí vyššího věku i náctiletých. Nás průvod není exhibice. Je to tady více komunitní, edukační a jde nám o to, abychom vytvořili pro lidi bezpečné místo,“ podotýká organizátorka. Za pravdu jí dává také jedna z účastnic, jež přijela do Plzně z Domažlic.

„Přišla jsem na Pilsen Pride, protože je to místo, kde se cítím bezpečně. Přijímají nás tu. Jsme šťastní a pocity, které si odsud odvážím jsou úžasné,“ sdělila nám jedna z účastnic. „S předsudky se potkáváme pořád a všude. Bohužel i doma. Ale vidíme, že se to trošku zlepšuje, nicméně by to mohlo být lepší,“ doplnila její slova plavovláska s cedulkou Free hugs.

Průvod hrdosti se vydal od Mlýnské strouhy směrem přes náměstí Republiky, Sady Pětatřicátníků, Klatovskou třídu a Smetanovy sady, odkud pokračoval podél řeky k Papírenské lávce. Během procházky městem skandovali účastníci hesla jako "Plzeň ta je duhová!" nebo "Je nám tu teplo", což při dnešních skoro třiceti stupních nebyla ani žádná nadsázka. 

Některým lidem vadí i duhové ponožky

Při prvním ročníku Pilsen Pride se průvod pokusilo zastavit několik desítek odpůrců a na místě museli zakročit i policejní těžkooděnci. Od té doby se situace velmi zklidnila a loni i letos nenarazil průvod na žádné problémy. Kolemjdoucí se usmívali a procházející dav si se zájmem fotili. Když jde ovšem po ulici jednotlivec, nebývá to mnohdy příjemný pocit.

„Dneska jsem si vzal na sebe tematicky duhové ponožky a už na mě někdo na Americké zahalekal, že jsem buzna. V Plzni se mi to stalo po hodně dlouhé době,“ svěřil se Drbně Marek, jenž se přišel na Pride také podívat. „V minulosti jsem ale třeba dostal přes hubu, když jsem šel večer z klubu. Neměl jsem na sobě nic extravagantního nebo provokativního a stejně jsem dotyčné nějak naštval. Asi tím, že tak mávám rukama,“ říká dnes už se smíchem Marek. Druhým dechem ale dodává, že stále nemá moc dobrý pocit z toho, když jde večer po městě. „Některým místům se raději vyhýbám,“ podotkl.

První ročník Pilsen Pride se uskutečnil v roce 2017. Za nápadem stály tři studentky Západočeské univerzity v Plzni. Cílem akce bylo poukázat na to, že v Plzni není zázemí pro LGBT+ komunity. Organizátorky chtěly také upozornit na nerovné postavení LGBT+ lidí ve společnosti, třeba na neexistenci manželství pro všechny, otázky adopcí a podobně. První akce se účastnilo zhruba 400 lidí. Proti průvodu protestovaly desítky odpůrců. Jejich množství ale v poslední letech ubylo a například loňský i letošní pochod se obešel bez jakýchkoli incidentů.

FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2023

Sobota, 16. září 2023, 17:17

FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2023
FOTOGALERIE: Pilsen Pride 2023

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Pilsen Pride, pochod hrdosti, LGBT, homosexuálové, menšiny, gay, lesba, transpidé, qeer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Pokud jde o onen tzv. pochod hrdosti, sotva lze mluvit o tom, že by se kvůli němu účastníci setkávali s předsudky. Dovedu si ale představit, že nepochopení se objeví u mnoha "normálních" lidí, protože nechápou, na co vlastně jsou účastníci pochodu natolik hrdí, že kvůli tomu musí uspořádat nějaký pochod. Zamýšlím se, nač mohu být hrdý já, že bych proto také nějaký pochod hrdosti uspořádal.

Neděle, 17. září 2023, 08:30Odpovědět

Plzní prošel duhový průvod hrdosti. Stále se setkáváme s předsudky a nepochopením, říkají účastníci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.