Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Školáci prošli Divadelní bránou, interaktivní projekt chce k divadlu nalákat mladé lidi

Propagace, multimédia, kostýmy a scénografie. Že divadlo není jen o hercích, se mohli na začátku září přesvědčit žáci osmých a devátých tříd základních škol v rámci nového projektu Divadla J. K. Tyla s názvem Divadelní brány. Cílem je seznámit žáky se světem divadla, jeho zákulisím i profesemi a rozšířit tak povědomí o uplatnění v kulturním sektoru.

„Naším cílem je přivést mladé lidi k divadlu a ukázat jim, že divadlo či kulturní sektor je široký pojem a že se na každé inscenaci podílí mnoho lidí, nejen herci. Chceme se zaměřit na nové příležitosti pro zpestření školní výuky i edukativní programy, přivítat mladé lidi v prostorách divadla, ale zároveň i dovézt divadlo do škol,“ nastínil další záměry divadla jeho ředitel Martin Otava, který přivítal děti i jejich pedagogy společně s radní pro oblast kultury a památkové péče Eliškou Bartákovou: „Oceňuji, že divadlo věnuje čas a energii projektům zaměřeným na děti a mládež. Divadelní brány nabízí jedinečné poznání divadelního zákulisí zábavnou interaktivní formou, která umožňuje poučení, nevšední zážitky a prozkoumání, co se skrývá za divadelní oponou.“

Žáci ze čtyř základních škol rozdělení do dvaceti soutěžních týmů si během dopoledne 8. září prošli v Novém divadle čtyři interaktivní stanoviště s tématy – propagace, multimédia, kostýmy a scénografie. Vyzkoušet si tak mohli například práci se sociálními sítěmi, tvorbu kostýmů a scény i výrobu kreativního videospotu k inscenacím. Na stanovištích se setkali s dramaturgy, asistentem režie souboru opery a umělci zastoupenými sólisty opery, herci, členem Divadelní dramatické dílny nebo členy muzikálu. Za svou snahu získaly soutěžní týmy drobnou odměnu a materiály, se kterými mohou pracovat dál ve vyučování. Vítězná třída obdržela vstupenky do divadla.

Odpoledne patřilo setkání pedagogů a ředitelů základních škol s uměleckými šéfy jednotlivých souborů, kteří jim mimo jiné představili inscenace vhodné pro dospívající mládež.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DJKT: Irena Štěrbová

Štítky Plzeň, divadlo, DJKT, projekt, žáci, školy, představení, Otava, Bartáková, dramaturgie, herci, multimédia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci prošli Divadelní bránou, interaktivní projekt chce k divadlu nalákat mladé lidi  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.