Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Stoletá dřevěná věž na návsi v Bolevci musela k zemi, památkově chráněný objekt napadli škůdci

Dřevěné požární leziště na Bolevecké návsi v Plzni bylo nepřehlédnutelným prvkem, který tam podle archivářů stál od roku 1920. Ubíhající roky se na konstrukci památkově chráněného objektu nemile podepsaly. Podle odborníků byla věž napadena dřevokaznými houbami a škůdci, což vedlo k obavám, že by stavba mohla spadnout a někoho zranit. Vedení prvního obvodu přislíbilo, že na místě vybuduje repliku.

Požární leziště, které se kdysi používalo také jako sušárna hadic, již léta nesloužilo svému účelu. „Objekt byl v technicky nevyhovujícím stavu, zchátralý a hrozilo, že by se mohl zřítit a někoho zranit,“ popsal místostarosta Jedničky Miroslav Šuma (ANO).

Podle dostupných pramenů stojí věž na návsi od roku 1920. I přesto, že ji obvod nechal několikrát opravit, dřevěná konstrukce již nebyla v dobrém stavu. V posudku stojí, že vlastnosti dřeva jsou ovlivněny stářím, poškozené povětrnostními vlivy, zemní vlhkostí, ale také dřevokaznými houbami a škůdci. „Z mykologického průzkumu vyplynulo, že by bylo nutné celou konstrukci rozebrat, očistit a napadené dřevo nahradit novým, provést nové spoje a dřevo prosytit fungicidními prostředky proti houbám, plísním, mechům, řasám a dřevokazným škůdcům," vyjmenovává mluvčí radnice Miroslava Vejvodová.

„Celková oprava a sanace stávající konstrukce by byla velmi nákladná, složitá a neekonomická. S ohledem na rozsah poškození nám bylo doporučeno objekt demolovat a nahradit novým,“ vysvětluje vedoucí Odboru správy majetku Eva Štědrá.

Dokumentace na novou věž vznikne se souhlasem památkářů. „Rád bych všechny ujistil, že věž se na Boleveckou náves zase vrátí. Je to důležitá dominanta návsi a jde o nedílnou součást vesnické památkové zóny Bolevec. Také je to symbol zdejších dobrovolných hasičů, který připomíná dlouhou historii sboru,“ doplnil Šuma. V příštím roce by měla vzniknout projektová dokumentace, posléze by se mohlo začít se samotnou stavbou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslava Vejvodová

Štítky dřevěná věž, požární leziště, dobrovolní hasiči, sušení hasic, Bolevecká náves, dřevokazné houby, MO Plzeň 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jojo,nic není navždy!!!!!!!

Čtvrtek, 7. září 2023, 10:38Odpovědět

Stoletá dřevěná věž na návsi v Bolevci musela k zemi, památkově chráněný objekt napadli škůdci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.