Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Podle odhadů je v Plzeňském kraji 30 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, jejich ubytování měsíčně vyjde na 17 milionů

Plzeňský kraj vydává měsíčně za ubytování ukrajinských uprchlíků zhruba třetinu toho, co platil před 1. červencem, od kdy stát nastavil nové podmínky podporující jen ohrožené osoby. Ubytovacích kapacit má kraj dostatek. V regionu podle hejtmana pobývá kolem 30 000 běženců z Ukrajiny, z toho je 1500 až 2000 ohrožených osob, které přes kraj čerpají státní podporu na ubytování. Od 1. července platí stát ubytování matkám s dětmi, mladým do 18 let, seniorům a invalidům. Ostatní se musí postarat sami o sebe a hradí si komerční nájmy.

„Místo na 60 milionech, které jsme platili do června, jsme teď na 17 milionech. Ubytovací kapacity pro ohrožené osoby jsou, není s nimi problém," informoval hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Soukromí ubytovatelé jich na žádost kraje nabídli dost.

Ohrožených osob je v kraji 1500 až 2000. „Máme tu už spoustu matek s dětmi, které sice spadají do ohrožených skupin, ale dokážou si ubytování zajistit po vlastní ose, protože tady třeba pracují celé rodiny. Takže si mohou dovolit zaplatit kvalitnější komerční ubytování, těchto osob přibývá," řekl hejtman. A někteří běženci se vrátili zpět na Ukrajinu.

Nejvíce zaměstnaných běženců je v Plzeňském kraji

Plzeňský kraj si podle hejtmana pořád drží nejvyšší počet zaměstnaných běženců ze všech regionů ČR, a to mezi 15 000 až 16 000 z celkového počtu přes 100 000 ukrajinských uprchlíků, kteří jsou zaměstnaní v ČR.

Do Plzeňského kraje přišlo za 1,5 roku od vypuknutí války přes 38 000 uprchlíků z Ukrajiny. „Ale jaký je reálný stav, to je složité říci. Myslíme si, že jich tu bude okolo 30 000," odhaduje hejtman. Pokud se podle něj vracejí na Ukrajinu, tak si dočasnou ochranu nemusí rušit. Ruší se pouze v případě, že o ni chtějí žádat v jiném státě EU, ale to jsou podle něj maximálně desítky měsíčně.

Ukrajinci ubytovaní na Šumavě v hotelu státu nezvládnou zaplatit žádanou částku

V hotelu Šumava ministerstva vnitra v Kašperských Horách mohou i po 1. červenci, kdy začne platit novela lex Ukrajina, zůstat bydlet i ukrajinští uprchlíci, kteří nepatří mezi děti, seniory či postižené. Budou si ale muset za ubytování platit....

 

Situace se zřejmě změní po prázdninách. „Spousta uprchlíků se třeba vracela na léto zpět na západ Ukrajiny a hodně z nich se bude vracet se začátkem školního roku s dětmi zpět k nám," řekl hejtman. Důležité také je, jaká bude na Ukrajině zima. „Podle debat s ukrajinským kolegy byla ta loňská na ukrajinské poměry extrémně mírná, a proto tam hodně lidí zůstalo," dodal. Pokud bude letos tužší, přijde jich do ČR víc.

Vedení kraje odhaduje, že až 60 procent ukrajinských uprchlíků by mohlo natrvalo zůstat v ČR. „Jsou dva scénáře. Buď se budou rodiny vracet zpět anebo muži, kteří jsou dnes ve válce, budou přicházet za svými ženami a dětmi k nám. Takže se uvidí," uzavřel Rudolf Špoták.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky ubytování uprchlíků, uprchlíci z Ukrajiny, Ukrajinci, lex Ukrajina, zaměstnanost, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle odhadů je v Plzeňském kraji 30 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, jejich ubytování měsíčně vyjde na 17 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.