Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do Česka postupují z Bavorska velmi silné bouřky, zasáhnou většinu území

Do Česka z Bavorska postupují velmi silné bouřky, do oblasti Šumavy by měly dorazit mezi 19:00 a 20:00, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. Postupovat pak budou dále, večer a v noci hrozí vyjma severozápadu postupně na celém území.

Doprovázet je bude přívalový déšť, nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a kroupy nad tři centimetry. Kvůli srážkám hrozí lokální přívalové povodně. Hladiny mohou výrazněji stoupat hlavně v noci na neděli, a to zejména v pásu táhnoucím se z jižních Čech přes Českomoravskou vrchovinu po severní horské oblasti, vyplývá z výstrahy ČHMÚ.

„Vše se vyvíjí podle našeho odhadu a potenciál velmi nebezpečných bouří je dnes večer a v noci opravdu velmi vysoký. V Bavorsku se nachází již velmi silné supercely postupující k našemu území. Na hranice, cca. do oblasti jižních Čech/Pošumaví by měly dorazit cca kolem 19:00/20:00 a postupovat dále, patrně již v podobě kompaktnějšího systému na severovýchod," uvedli meteorologové. „Potenciál všech nebezpečných jevů, od velkých krup, přes intenzivní srážky až po nárazy větru - ty zejména pak v případě, že se systém zformuje do bow echa v pozdějších hodinách - je velmi vysoký,“ upozornili.

Po 19. hodině ČHMÚ na sociální sítí X varoval v oblasti jižních Čech před nárazy větru, lokálně se mohou objevit i kroupy.

Ve většině zasažených regionů očekávají výskyt velmi silných bouřek doprovázených přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, v opakovaných bouřkách i přes 70 milimetrů, kroupami i přes tři centimetry a nárazy větru kolem 90 km/h.

Po vydatnějších srážkách budou stoupat hladiny řek, v zasažené oblasti v pásu táhnoucím se z jižních Čech přes Českomoravskou vrchovinu po severní horské oblasti by mohly překročit první stupeň povodňové aktivity a na menších tocích především v Jeseníkách ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity.

Dopoledne postupovaly bouřky přes východní polovinu Moravy a Slezska. Hasiči na mnoha místech odstraňovali popadané stromy a silné větve ze silnic a chodníků. V některých případech se jednalo o uvolnění odtoku pro vodu a čerpání vody ze sklepů.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky výstraha, česko, počasí, bouře, déšť, čhmú, předpověď

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka postupují z Bavorska velmi silné bouřky, zasáhnou většinu území  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.