Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bolevák stále nabízí dobré koupání, zhoršená kvalita vody je kvůli trusu kachen v Košuteckém rybníku

Stále dobré podmínky pro plavce nabízí v Plzeňském kraji i před koncem prázdnin plzeňský Bolevecký rybník nebo spodní oblast přehrady Hrachousky u hráze. Naopak v horní části Hracholusek už odborníci kvůli sinicím koupání nedoporučují. Na Radosti už koupání představuje hygienické riziko, informují hygienici. Podle hydrobiologa Jindřicha Durase v nádrži bude růst sinic dál pokračovat, u hráze bude dobrá kvalita vody pro plavce určitě ještě dva až tři týdny.

U hráze Hracholusek je průhlednost vody stále téměř tři metry a aktuální teplota se tam pohybuje kolem 25 až 26 stupňů. „Sinice jsou ve vodním sloupci už dobře patrné, ale z pohledu koupajících je to stále přijatelná situace. Proti proudu sinic přibývá a od poloviny nádrže je voda nevhodná ke koupání, protože je sinicemi zelená," řekl hyrobiolog Jindřich Duras. Podle hygieniků je u hráze kvalita vody zhoršená a může představovat mírné hygienické riziko, a to především pro děti, těhotné ženy, alergiky a lidi s oslabenou imunitou.

Jezírko Škodaland je po vyčištění bez vodních parazitů, kvalita vody je nyní dobrá a vhodná ke koupání

Rozsáhlou očistou prošlo koupací jezírko v plzeňském Škodalandu, kde se potvrdil výskyt vodních parazitů způsobujících svědivou vyrážku kůže. Jezírko bylo proto uzavřené pro veřejnost a do akce nastoupili experti s potápěčskou technikou a...

 

„Kvalita vody v Boleveckém rybníce je setrvale dobrá, průhlednost byla tento týden naměřená 2,75 metru, to je výborná zpráva pro všechny koupající. Sinice se v Boleveckém rybníce zatím nerozvinuly a neočekáváme to ani do konce sezony. V těchto dnech dosáhla voda maximální teploty, a to téměř 29 stupňů v povrchové vrstvě," uvedl Duras. Další rybníky v plzeňské Bolevecké soustavě mají kvalitu horší než Bolevecký rybník, ale stále v dobrém rybničním standardu. „To znamená mikrobiologicky i chemicky ke koupání vhodné, průhlednost je nižší, blíží se místy k metru a méně," vysvětlil hydrobiolog. 

Hygienici v Plzni zjistili horší kvalitu vody v Košuteckém rybníku, podle Durase se tam ale koupat dá. Zhoršenou jakost tam má voda ne kvůli sinicím, ale kvůli bacilům z trusu kachen.

Dobrou vodu mají koupací biotopy v Dobřanech a v Blovicích na jižním Plzeňsku, koupaliště v Konstantinových Lázních a v Plané na Tachovsku, koupaliště v Kdyni na Domažlicku, v Rokycanech, v Hnačově na Klatovsku, v lomě Starý Klíčov na Domažlicku.. Zhoršenou kvalitu vody má koupaliště v Strážově na Klatovsku či v rybníku Babylon na Klatovsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky kvalita vody, čistota vody, koupání, hydrobiolog, Hracholusky, Bolevecký rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bolevák stále nabízí dobré koupání, zhoršená kvalita vody je kvůli trusu kachen v Košuteckém rybníku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.