Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Letní prázdniny ještě neskončily a město už hledá vánoční strom, který bude dělat parádu na náměstí

Venkovní teploty atakují hranici třiceti stupňů a nejeden Plzeňan už myslí na chládek a možná i na Vánoce. Vedení města rozhodně prosinec vyhlíží už teď a žádá veřejnost o pomoc s hledáním vánočního stromu, jenž letos ozdobí náměstí Republiky. Radnice pomůže majiteli s pokácením a zajistí odvoz. Loni se Plzeň pyšnila nádherou čtrnáctimetrovou jedlí ojíněnou, kterou darovali manželé z Třemošné.

„Každý rok se obracíme na obyvatele regionu s tím, zda by našemu městu darovali jehličnan, který jim už na jejich zahradě stíní či jinak překáží. My se postaráme o jeho pokácení a odvoz. A tento strom pak bude dělat radost mnoha Plzeňanům i návštěvníkům města,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO). Do výzvy se můžou zapojit lidé z celého regionu.

Tipy mohou lidé posílat na adresu Správy veřejného statku města Plzně, Klatovská 10-12, Plzeň, 301 00 nebo na e-mailovou adresu svsinfo@plzen.eu.  Nabídka by měla obsahovat adresu pozemku a kontakt na majitele. Ideální je také přiložit fotografii samotného stromu i místa, kde stojí.

FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj 2022

Neděle, 27. listopadu 2022, 18:48

FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj 2022
FOTOGALERIE: Vánoční strom a vánoční tramvaj 2022

„Vhodný je především smrk, jedle nebo douglaska o výšce zhruba mezi třinácti až patnácti metry pravidelného kuželovitého tvaru s neprosychajícími větvemi. Důležité také je, aby ke stromu byl přístup pro jeřáb a nákladní auto, abychom mohli zajistit jeho bezpečné pokácení a odvoz na náměstí Republiky,“ doplnil náměstek primátora Aleš Tolar (STAN).

Každý strom nemusí být vhodný. Odborníci musí i po pokácení prozkoumat, zda není poškozený nebo napadený hnilobou. Výběr stromu musí posoudit také technici z veřejného osvětlení, aby rozhodli, zda strom splňuje parametry pro umístění vánočních světel a ozdob. Výběr vánoční stromku skončí na přelomu září a října. Vzhledem k adventním trhům na náměstí Republiky se musí nainstalovat už v průběhu listopadu. Slavnostně se rozsvítí o první adventní neděli.

Loni zdobila Plzeň nádherná jedle ojíněná

Loni se obyvatelé západočeské metropole mohli kochat nádherně rostlou jedlí ojíněnou, kterou zdobily 3,5 kilometrů dlouhé blikající řetězy, tenké tyčinky vyvolávající dojem padajícího sněhu a svítící hvězdy. Vánoční atmosféru dokonale dokreslil dřevěný betlém a tradiční adventní trh.

Strom městu darovali manželé Kolečkovi z Třemošné, na jejichž zahradě rostla celých 35 let. „Netušili jsme, že strom doroste do takových rozměrů. A nikdy by nás nenapadlo, že jednou bude zdobit náměstí Republiky. Jsme rádi, že tomu tak je," prozradila paní Kolečková.

Úplně první stromeček na veřejném prostranství mělo Brno v roce 1924. Plzeň se k této tradici připojila o rok později. U stromečků byly umístěné pokladničky, kam mohli obyvatelé vhazovat drobné příspěvky pro sirotky. Tradice po roce 1948 zmizela a vrátila se po více než 40 letech. V Plzni je akce spojená se slavnostním rozsvěcením o první adventní neděli. Zároveň jsou kolem stromu rozmístěny stánky řemeslníků, kteří nabízejí své zboží v rámci adventních trhů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky vánoční strom, město hledá strom, Vánoce, adventní trhy, rozsvícení stromečku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní prázdniny ještě neskončily a město už hledá vánoční strom, který bude dělat parádu na náměstí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.