Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Nejvyšší soud potvrdil šestileté vězení ženě, která nezajistila dceři ošetření oka. Dívenka na něj už nikdy neuvidí

Nejvyšší soud (NS) potvrdil šestiletý trest vězení pro ženu z Plzeňska, která své tehdy čtyřleté dceři nezajistila navzdory upozornění lékařů nutné ošetření oka. Dívenka se do něj měla údajně píchnout pastelkou. K lékaři dostala až za několik měsíců, a to až po zásahu policie. Oko už se zachránit nepodařilo. Žena vinu opakovaně odmítla, ale zároveň nedokázala vysvětlit, proč nedbala na rady odborníků.

Žena v dovolání uváděla, že si soudy nevyžádaly znalecký posudek z odvětví psychiatrie a psychologie. „V důsledku toho nebyl zjištěn její omezený intelekt a osobnostní vlastnosti, a tedy nebyly objasněny její snížené ovládací a rozpoznávací schopnosti. Rovněž napadla závěry týkající se jejího zavinění a výrok o trestu," uvedla mluvčí soudu Gabriela Tomíčková.

Rozhodnutí se vztahuje k případu, který se stal na Plzeňsku v roce 2021. Žena přišla na oční ambulanci se čtyřletou dcerou s tím, že se dítě píchlo pastelkou do oka. Lékařka zjistila, že dítě má perforační poranění a zasaženou rohovku. Matku opakovaně upozornila, že dítě musí hned na specializovanou oční kliniku plzeňské fakultní nemocnice a že je nutné poraněné oko urgentně operovat, aby o něj dítě nepřišlo. Sestra v ordinaci také vystavila poukaz na převoz sanitkou do nemocnice, vypověděla lékařka dříve u soudu.

Tři měsíce žena nic nedělala

Žena ale převoz sanitkou nevyužila a dítě na specializovanou kliniku neodvezla. O tři měsíce později přijela s dcerou na oční ambulanci jiné nemocnice a lékařce tvrdila, že jde o úraz z předchozího dne. Lékaři matku opět upozornili, že zranění je vážné a je nezbytné jej operovat. Ani tehdy matka dítě ke specialistům neodvezla. Lékaři poté, co zjistili, že dítě do fakultní nemocnice nedorazilo, kontaktovali policii, teprve poté se dítěti dostalo ošetření. Lékaři už ale nemohli dívce zrak zachránit, na pravé oko oslepla. Matka se u soudu bránila mimo jiné tím, že byla zmatená a přesně nechápala, co jí lékaři říkají. Vypověděla také, že nesehnala nikoho, kdo by ji do Plzně odvezl.

NS ale námitky ženy nevyslyšel. „NS dal za pravdu odvolacímu soud, který uvedl, že nejsou žádné pochybnosti o tom, že obviněná byla jasně a srozumitelně informována, že stav její dcery je nezbytné řešit neprodleným chirurgickým zákrokem. To, že si plně uvědomovala, že pokud tak neučiní, přijde její dcera o oko, vyplynulo i z jejich vlastních a svědecky prokázaných vyjádření," uvedla Tomíčková. Dovolání matky NS odmítl a potvrdil tak šestiletý trest vězení, který jí soudy uložily.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Nejvyšší soud, zanedbání péče, píchal se do oka, matka nevzala dceru do nemocnice, poranění oka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší soud potvrdil šestileté vězení ženě, která nezajistila dceři ošetření oka. Dívenka na něj už nikdy neuvidí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.