Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Letečtí záchranáři by měli v Plzeňském kraji zůstat, tvrdí ministerstvo a hledá pro ně vhodnou lokalitu

Stovky letů absolvují každý rok posádky Letecké záchranné služby (LZS) Armády ČR v Líních u Plzně, které tuto službu zajišťují pro Plzeňský a Karlovarský kraj. V sousedním kraji o zřízení stanoviště letecké záchranky mluví několik let a zdá se, že se v příštím roce konečně dočkají. V médiích se ale začaly objevovat informace, že se právě do Varů přesunou záchranáři z Líní, kde by mohla vzniknout gigafactory. Ministerstvo průmyslu a obchodu takové zprávy nepotvrdilo a dále opakuje, že pro ně hledá novou lokalitu v našem regionu.

„Zachování umístění Letecké záchranné služby v Plzeňském kraji je součástí usnesení vlády z července tohoto roku. My tedy nyní pracujeme právě na tomto řešení a na hledání vhodné lokality v rámci kraje," sdělil ČTK mluvčí ministerstva průmyslu Vojtěch Srnka.

Letecká záchranná služba by mohla začít fungovat v Karlovarském kraji v příštím roce. Řekl to po jednání s představiteli Karlovarského kraje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Sídlo by měla na karlovarském letišti a provozovat by ji měla zřejmě Armáda ČR. 

Veřejnost letecké záchranáře doslova miluje a zpráva o tom, že by mohli v Plzeňském kraji skončit, ji velmi zaskočila. Deník Právo uvedl, že LZS zůstane v Líních do června příštího roku a pak se přesune do Varů. Plzeňské hejtmanství od první chvíle opakuje, že letecká záchranka musí u Plzně zůstat.

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) na návštěvě Plzeňského kraje během května uvedl, že se posuzují varianty náhradních letišť pro leteckou záchrannou službu a civilní piloty, letouny a aviatické školy, které jsou dnes v Líních. 

„Prověřujeme ve studii proveditelnosti několik lokalit. Je tam Chotěšov a Dobřany, museli bychom to projednat s vlastníky pozemků. Bude se muset najít provozovatel toho civilního letiště, ale máme předběžnou dohodu, že by to mohl být kraj. Může to být i komerční subjekt pověřený krajem," informoval tehdy Síkela. Lokalita u Chotěšova se ale podle našich informací netýká území obce ani stávajícího menšího letiště. V Dobřanech by mohlo náhradní letiště vzniknout na skládce Vysoká, kde před sto lety letiště skutečně existovalo.

Letecká záchranka sídlí v Líních přes 30 let

Ročně mají záchranáři z Líních na svém kontě v průměru 650 zásahů. Pro pacienty létají armádní záchranáři čtyřiadvacet hodin denně a jako jediní mohou na palubě vrtulníku převážet dva pacienty najednou. K tomu využívají stroj s volacím znakem Kryštof 07, který létá dvousetkilometrovou rychlostí a do nejzazšího koutu regionu se dostane do 30 minu, většinu svého území pokryje výrazně rychleji.

 Z Líní létají vojenští letečtí záchranáři 31 let, z toho přes 20 let na vrtulnících W-3A Sokol.  Od aktivace musí vrtulník s posádkou, kterou tvoří dva piloti, palubní technik, lékař a sestra nebo záchranář, vzlétnout do tří minut. Pacienty vozí převážně do plzeňské fakultní nemocnice. Nejčastěji vrtulník vzlétá k těžkým dopravním nehodám, vážným úrazům, zástavám oběhu, pádům či skokům z výšky nebo například k lidem, kteří se zraní při parašutismu. Piloti i drtivá většina zdravotníků jsou příslušníci armády.

Gigafactory má vytvořit 3300 nových míst, celý strategický podnikatelský park Líně až 5000, což bude mít dopad na kapacity veřejných služeb a infrastruktury. Stavět by Volkswagen chtěl začít koncem roku 2024 a vyrábět od roku 2027 až 2028. Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) již dříve uvedl, že finální dohoda mezi ČR a automobilkou má být uzavřena do letošního prosince. Jestli si ale automobilka nakonec ČR vybere stále není jisté. Ve hře je ještě Polsko a Maďarsko.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Letecká záchranná služba AČR

Štítky gigafactory, letecká záchranná služba, lzs, Síkela, letiště Líně, Armáda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letečtí záchranáři by měli v Plzeňském kraji zůstat, tvrdí ministerstvo a hledá pro ně vhodnou lokalitu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.