Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chovatelům v plzeňské zoo dělají radost dvojčata lemura límcového i tři mláďata damanů kapských

Letošní rok je pro plzeňskou zoologickou zahradu vskutku plodný. Doslova babyboom vypukl v pavilonu Madagaskar, kde se narodilo sedm mláďat u pěti vzácných druhů těchto oblíbených poloopic. Chovatelé se starají například o dvojčata lemura límcového, které pojmenovali Charlotta a Pepino. Zahrada se pochlubila i dalším úspěšným odchovem trojčat rysů červených i mláďat damanů kapských.

„V letošním roce se nám v zoologické zahradě narodila dvojčata lemura límcového. Chovatelky jim říkají Charlotta a Pepino. Jedenáctiletá matka dvojčat Julča přišla do Plzně v roce 2019 z Berlína. Desetiletý otec Ondra je náš plzeňský odchovanec,“ prozradila chovatelka Alžběta Růžková.

Tento druh mohou návštěvníci v Zoo Plzeň obdivovat od roku 2009. Od téhož roku se také chovatelé těší z pravidelných odchovů. Lemury límcové chová pouze 10 zahrad v Evropě, z toho čtyři jsou v České republice. „Ke spatření jsou ve venkovní expozici nejblíže k restauraci Kiboko na severozápadě budovy madagaskarského pavilonu, vnitřní ubikaci mají v zákulisí,“ doplnil mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Lemur límcový obývá pralesy východního Madagaskaru. Aktivní je především večer a během noci. V dospělosti váží necelá tři kila a měří až 50 centimetrů, přičemž druhý půlmetr dodá i jeho oháňka. Živí se částmi rostlin jako jsou květy, listy a plody. Nejvíce si v Plzni pochutnávají na jablkách. Jedinci lemura límcového se dožívají až 25 let.

Trojčata rysa červeného úspěšně odchovává plzeňská zoo, babyboom hlásí také u lemurů

Letošní rok je pro plzeňskou zoologickou zahradu vskutku plodný. Chovatelům se daří úspěšně odchovávat trojčata rysů červených. Během prázdnin se koťata pořádně ukážou veřejnosti a prozkoumají venkovní výběh. Doslova babyboom pak vypukl v...

Dalším zajímavým přírůstkem jsou tři mláďata damanů kapských. „Spolu s rodiči obývají expozici v pavilonu žiraf. Daman kapský je nejdéle chovaným druhem damana v Plzni, první přijel již v roce 1995. Kolekci nyní tvoří čtyři druhy ze tří různých rodů damanů. Tři druhy žijí v pavilonu žiraf, čtvrtý v pavilonu afrických savců. Damani jsou příbuzní sirénám a chobotnatcům,“ popisuje Vobruba. Pokud se o těchto zajímavých tvorech chcete dozvědět víc, tak určitě vyražte do plzeňské zoo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky chovatelské úspěchy, Zoo Plzeň, zoologická zahrada, přírůstky, mláďata, lemur límcový, daman kapský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chovatelům v plzeňské zoo dělají radost dvojčata lemura límcového i tři mláďata damanů kapských  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.