Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Taková nákaza svrabem tu nebyla desítky let, nejvíce nakažených hlásí Plzeňský kraj

Zarudlé pupínky a úporné svědění trápí stále více obyvatel Plzeňského kraje. Na vině je parazit zákožka svrabová. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidovali hygienici v našem kraji v červnu 87 případů této nákazy, což je také nejvyšší číslo v rámci republiky. Svrab se přenáší přímým kontaktem s nemocným, sdíleným oblečením nebo ložním prádlem. Případy se objevují izolovaně i jako lokální epidemie ve školách, nemocnicích, na ubytovnách nebo ve věznicích.

Případů svrabu v Česku podle dat SZÚ dál přibývá. Za půl roku jich lékaři zaznamenali téměř 4873, což je skoro jako loni za celý rok! Současné počty jsou tak nejvyšší za poslední desítky let. Epidemie svrabu se totiž objevují pravidelně v cyklech dlouhých zhruba 15 až 20 let.

V Česku je svrab nejčastějším parazitárním onemocněním. Je nutné, aby lidé vždy vyhledali lékaře. Svrab podléhá ohlašovací povinnosti a dermatologové mají zákonnou povinnost všechny případy hlásit na hygienickou stanici, která zajistí v daném kolektivu veškerá protiepidemická opatření.

„V bývalém Československu byly zaznamenány ve dvacátém století dvě epidemie svrabu, a to během 1. a 2. světové války. Další dvě epidemické vlny svrabu byly registrovány v posledních desetiletích s prvním vrcholem v roce 1970, kdy bylo hlášeno 15 069 případů onemocnění a dalším v roce 1993, kdy bylo registrováno 14 104 případů onemocnění,“ uvedli odborníci pod vedením Kateřiny Fabiánové v článku na webu SZÚ. Podle nich od roku 2021 počty nákaz svrabem začaly narůstat.

Poslední údaje SZÚ se vztahují k letošnímu červnu a Plzeňský kraj si opět drží nelichotivou první příčku v počtu nákaz. Hygienici jich evidují v 87. Stejný počet nakažených má také Ústecký kraj. Hranici osmi desítek nákaz hlásí také Moravskoslezský s 81 nemocnými. Dále je Olomoucký kraj (69), Jihomoravský (59), hlavní město Praha (54), Liberecký kraj (41), Středočeský kraj (36), Pardubický kraj (32), Královehradecký kraj (31), Zlínská kraj (28), Vysočina (27), Jihočeský kraj (24) a Karlovarský kraj (10).

Svrab patří mezi nejčastější příčiny nemocí z povolání

Nejčastěji se svrab přenáší přímým kontaktem s infikovanou kůží i přes oblečení nebo ložní prádlo. Nemoc se často zaměňuje s ekzémem. V Česku patří svrab k nejčastějším příčinám nemocí z povolání. Postihuje hlavně pracovníky ve zdravotnictví a v sociálních službách. Mezi nejcitlivější skupinu ale patří děti do 14 let, jelikož u nich dochází k rychlému šíření nákazy. 

„K přenosu parazitů obvykle dochází přímo, například při těsném kontaktu s kůží nemocné osoby, zvláště při pohlavním styku, v teplém prostředí na lůžku, při spaní v jedné posteli," uvedli odborníci. Nepřímo je možné se nakazit i z ložního prádla nebo oblečení nakaženého. „K šíření onemocnění napomáhá nízká hygienická úroveň, promiskuita a institucionalizace," dodali.

Jedinou prevencí proti svrabu je dodržování zásad osobní hygieny, mýt si pečlivě ruce, nepoužívat cizí hygienické potřeby a lůžkoviny, pravidelně si prát a žehlit ložní prádlo a vyhýbat se těsnému kontaktu s neznámými osobami. Riziko nakažení svrabem ale není možné zcela vyloučit.

Původcem onemocnění je roztoč zákožka svrabová. Samička si hledá zrohovatělé vrstvy kůže, kam se zahrabe. V kůži si tvoří chodbičky, do kterých naklade dvě až tři vajíčka. Ta se po zhruba čtyřech dnech mění na larvy. V dospělé jedince dorostou do tří týdnů. Infekce se obvykle projeví za čtyři až šest týdnů. Pokud se jedná o opakovanou infekci, může se nemoc projevit i po 24 hodinách.

Mezi příznaky onemocnění patří noční urputné svědění a změny na pokožce, které připomínají ekzém. Často postiženými místy jsou prsty, bradavky, oblast genitálií a podpaží. U dětí jsou to spíše dlaně, plosky nohou, obličej a záda. Nákaza se může projevit i zduřením lymfatických uzlin v podpaží. Pro zmírnění příznaků se doporučují pobyty na čerstvém vzduchu, zvláště pak ve večerních hodinách.

Hygienici doporučují po zjištění infekce veškeré matrace, gauče, křesla, polstrované židle, polštáře, peřiny, deky a podobně vyčistit od infekce například vynesením ven, vyžehlením napařovací žehličkou nebo vysátím vysavačem, který je schopen zlikvidovat roztoče. Nákazu může způsobit i jedna jediná zákožka, a tak je nutné postupovat opravdu důkladně. Od zvířat se svrabem nakazit nelze, může ale dojít k podráždění kůže. Léčba je poměrně jednoduchá a spočívá v přemazávání těla speciálními mastmi, které jsou vázany na lékařský předpis.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Štítky svrab, nákaza svrabem, zákožka svrabová, epidemie svrabu, kožní onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Taková nákaza svrabem tu ještě nebyla a v Plzeňském kraji je jí nejvíce! A v Plzeňském kraji je také v poměru k počtu obyvatel největší počet cizinců. Ať už z východu nebo jihovýchodu. Souvislost není náhodná. A tak, kromě jiných radostí, jako je počet opilců a obtěžujících individuí, se můžeme radovat i z toho, že zde na západě aspoň v něčem překonáváme průměr.

Pondělí, 24. července 2023, 09:21Odpovědět

Taková nákaza svrabem tu nebyla desítky let, nejvíce nakažených hlásí Plzeňský kraj  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.