Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vodní záchranáři se na hracholuské přehradě nezastaví, letos už zachránili několik životů

Zachránili muže po pádu ze střechy i pomohli s pátráním po sebevrahovi, kterého našli podchlazeného ve vodě. Vodní záchranáři si za léto připsali už přes 40 zásahů, přičemž úzce spolupracují se Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje. Okolí oblíbené přehrady Hracholusky je velmi rozsáhlé a členité se spoustou lesník stezek a silniček. Přeprava po vodě je proto mnohdy rychlejší než sanitkou

„Společně s našimi výjezdovými skupinami absolvovala Vodní záchranná služba letos i několik velmi závažných výjezdů. Asistovala například u pacienta s těžkou dušností, u bolestí na hrudi nebo u pádu muže ze střechy v nedaleké obci. Vyslána byla v brzkých ranních hodinách také k mladému muži, který svým blízkým oznámil, že chce skončit se životem a jde se utopit. Vodní záchranáři jej skutečně našli během několika minut po pás ve vodě a podchlazeného. Přepravili jej na břeh a předali naší výjezdové skupině k vyšetření a následnému transportu do nemocnice,“ vyjmenoval mluvčí krajské záchranky Vítězslav Sladký.

Vodní nádrž Hracholusky je největší rekreační vodní plochou v regionu. Na dovolenou tam jezdí desetitisíce lidí z celé republiky i ze zahraničí. V oblasti je nejvíce rekreačních chat v kraji a hodně kempů. Klasické sanitky se ale na mnohá místa dostávají velmi obtížně, a proto je spolupráce s vodní záchranou nenahraditelná.

Záchranářům pomáhají desítky dobrovolníků

Stanice první pomoci vodních záchranářů se nachází v bezprostřední blízkosti kempu Keramika na levém břehu hráze. Během prázdnin se tu vystřídají přes čtyři desítky dobrovolníků v týdenních cyklech. Jedná se o zdravotnické záchranáře, mediky, studenty zdravotnických škol a také nadšence, kteří absolvovali kurz první pomoci. Všichni tam slouží ve svém volnu a bez nároku na odměnu. Profesionální záchranáři je využívají v režimu takzvaných first responderů, kteří dokáží být na místě události dřív, než výjezdová skupina zdravotnických záchranářů, protože se nachází v bezprostřední blízkosti.

ANEKTA: Jaké koupaliště v Plzeňském kraji je nejlepší?

Koupací sezona v Plzeňském kraji už naplno běží a lidé si užívají chvíle u vody, kde se snaží přečkat tropické dny. Podle odborníků se stále dobrá voda u hráze přehrady Hracholusky a velmi dobré podmínky má také Velký bolevecký rybník. Míst ke...

 

Posádka vodní záchranné služby, kterou tvoří plavčík, zdravotník a vůdce malého plavidla, má k dispozici dva rychlé motorové čluny. A právě díky nim je schopná být na místě během pár minut, a to nejen u samotné vodní plochy, ale také v blízkých vesničkách a chatových osadách.

„K případům vyjíždíme ve třech nebo čtyřech lidech, přičemž další člen týmu vždy zůstává na základně pro případ, že by někdo sám přišel vyhledat ošetření. Během prázdnin jsme k dispozici nepřetržitě 24 hodin denně sedm dní v týdnu, v červnu a září pak o víkendech, kdy sem ještě zavítá hodně lidí,“ upřesňuje vodní záchranář Tomáš Kopáček.

Ročně absolvují kolem stovky zásahů, loni jich měli 94 a předloni 120. Ke zhruba třetině případů vyjíždí na zavolání operátorky záchranné služby, třetina lidí přijde samá a zbytek volá napřímo či přes ostatní složky integrovaného záchranného systému.

„Denně také provádíme hlídkovou činnost, během které kontrolujeme vodní plochu a nejfrekventovanější kempy. Vyjíždíme do dvou minut, takže jsme u postižených opravdu brzo. Do Keramiky a Transkempu to máme asi dvě minuty, na Radost pět,“ uzavírá Kopáček.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS PK

Štítky vodní záchranná služba, přehrada Hracholusky, úrazy u vody, letní úrazy, záchranná služba, kempy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní záchranáři se na hracholuské přehradě nezastaví, letos už zachránili několik životů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.