Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Efekt tepelného ostrova proměňuje město v pekelnou výheň, rozdíl teplot oproti venkovu je až 10 stupňů

Český hydrometeorologický ústav varuje před velmi vysokými teplotami, které překonají hranici 35 stupňů Celsia. To je věta, kterou budeme vzhledem ke změně klimatu slýchat stále častěji. Aktuálně je tato výstraha v platnosti až do sobotního večera s tím, že právě na Plzeňsku by mohla teplota dosáhnout až na 38 stupňů Celsia. Úmorné vedro umocňuje také jev nazvaný tepelný ostrov, kdy je teplota v zastavěném území znatelně vyšší než v okolní krajině. S tím se pojí i specifické proudění vzduchu během noci a vznik škodlivin.

„V sobotu nás čeká prozatím nejteplejší den toho roku a teploty budou šplhat i výrazně přes 35 stupňů Celsia, ojediněle by mohlo být dosaženo až 38 stupňů,“ uvedli meteorologové. Zároveň upozorňují na nízký stav ozonu. „Zejména v neděli doporučujeme omezit pobyt na přímém slunci, a to zejména mezi 11. a 15. hodinou. Používejte lehké oblečení, pokrývku hlavy, sluneční brýle a používejte krém s vysokým ochranný faktorem,“ doporučují.

„Vysoké teploty ohrožují například zdraví kardiaků, starších lidí nebo dětí. Nejde jen o pocit horka, vyšší teploty ve městech podporují vznik škodlivin v ovzduší. V létě jde typicky o přízemní ozon, oxidy uhlíku nebo oxid siřičitý,“ přiblížila meteoroložka Tereza Matušková. S tím se pojí také jev známý jako “městský tepelný ostrov“. Jeho původ je jasný. Zastavěné území s betonovým a asfaltovým povrchem v sobě akumuluje teplo a moc tomu nepomáhají ani zapnuté klimatizace nebo doprava. Vysoké budovy pak mnohdy brání proudění vzduchu. Rozdíly v teplotách ve městě a na venkově se mohou v noci lišit až o deset stupňů.

„Jedním z nejznámějších jevů, který tepelný ostrov způsobuje je městská bríza. Je to vítr, který vzniká kvůli rozdílu teplot vzduchu ve dne a v noci. Při bríze horký vzduch z města stoupá nahoru a na jeho místo je do města nasáván chladnější vzduch z periferie. Zrovna na okraji měst často bývají továrny, které mohou znečišťovat ovzduší, a tak může docházet k jistému paradoxu, kdy se během noci tyto škodliviny přesouvají pomocí městské brízy do města,“ popisuje meteoroložka.

Mezi další účinky tepelného ostrova patří prodloužení vegetačního období rostlin a má také vliv na zvýšení intenzity srážek na závětrné straně měst. Vzhledem k oteplování klimatu se s tímto jevem budeme potkávat častěji. „Častěji nás čekají i vlny veder a jejich trvání se také prodlouží. Zvýší se počet a intenzita případů silných srážek, což znamená větší riziko povodní. S nárůstem extremity výkyvů se budeme potýkat i s déle trvajícím suchem,“ vysvětluje Matušková.

Nic ale není ztraceno. Situaci by mohla ve městě zmírnit opatření jako je tepelná odrazivost povrchů, využití zelených střech, vytváření parků a výsadba zeleně v ulicích. Pozitivní vliv má také budování vodních ploch.

Před vlnou veder varovala také Světová zdravotnická organizace a vydala i seznam doporučení, co dělat a nedělat při vysokých teplotách. Lidé by podle odborníků neměli pít alkohol, nad 35 stupňů Celsia by si neměli pouštět větráky a měli by se vhodně oblékat. Zároveň by si měli dát pozor na jídlo, ve vedrech by neměli jíst mastná a těžká jídla. Samozřejmostí je dodržování pitného režimu a ideálně pít obyčejnou vodu či neslazené čaje.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky předpověď počasí, ČHMÚ, výstraha, horko, vedra, tepelný ostrov, městská bríza, dopad na zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Ano. Město Plzeň se proměnilo v pekelnou výheň. Schovat se ve stínu nestačí. Vzpomínám si, že v mých mladších letech jezdily po městě kropící vozy, které svlažovaly vyprahlé ulice, takže se pohyb po městě stal snesitelnějším. Nepamatuji si ale, že by se kropící vozy v ulicích Plzně objevily v posledních letech. V jiných městech včetně Prahy se ulice stále kropí. Kdoví, možná je to kropení v Plzni příliš drahý špás a před nebezpečím přehřátí organismu stačí obyvatele jen varovat, možná ty vozy dali do šrotu, nebo je někdo výhodně zpeněžil. Když je horko, je dobré se vykoupat. Plzeňáci, koupejte se ve vlastním potu.

Neděle, 16. července 2023, 08:10Odpovědět

Efekt tepelného ostrova proměňuje město v pekelnou výheň, rozdíl teplot oproti venkovu je až 10 stupňů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.