Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Karel Gott opět promluví ke svým fanouškům, umělá inteligence načetla jeho hlasem knihu

Na Západočeské univerzitě v Plzni se díky práci šestičlenného týmu vědců podařilo zrekonstruovat hlas legendárního zpěváka a plzeňského rodáka Karla Gotta. První ukázku z autobiografické knihy Má cesta za štěstím si mohou posluchači užít ve čtvrtek 13. července v předvečer zpěvákových nedožitých 84. narozenin.

Odborníky z katedry kybernetiky ve výzkumném centru NTIS Fakulty aplikovaných věd ZČU oslovili pracovníci rozhlasu na konci loňského roku. A dobře udělali. Katedra má totiž s technologií syntézy řeči bohaté zkušenosti.

„Řečové technologie nejsou žádná novinka, jsou tu s námi už 30 nebo 40 roků a na katedře s nimi pracujeme od devadesátých let. Z poslední doby je známý například náš projekt automatické konzervace hlasu, který vznikl zejména jako pomoc pro nemocné, jimž hrozí, že přijdou o hlas. Spolu s našimi partnery, 1. Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy v Praze a softwarovými firmami SpeechTech a CertiCon, jsme navrhli proces, kterým si lidé doma nahrají svůj hlas, dokud ještě mohou hovořit, a my z nahrávek vytvoříme jeho kopii, jíž pak promlouvají z různých přístrojů,“ vysvětluje vedoucí týmu Jindřich Matoušek.

Absolvent gymnázia vyvíjí překladač znakové řeči, jeho práci podpořila také plzeňská univerzita

Mladý a velmi nadějný vědec Matyáš Boháček pracuje na aplikaci, která by usnadnila komunikaci mezi slyšícími a neslyšícími. Ještě jako student gymnázia oslovil katedru kybernetiky Fakulty aplikovaných věd (FAV) Západočeské univerzity v Plzni (ZČU)...

 

Všechny tyto zkušenosti posléze využili i při vytváření hlasu Karla Gotta. K práci jim posloužila data z archivu Českého rozhlasu, kde zpěvák v letech 2011 až 2015 moderoval vlastní pořad Zpátky si dám tenhle film. Celkem dostali plzeňští vědci zhruba 200 hodin záznamu.

„Pro syntézu řeči je běžně potřeba několik desítek, ale to jde o člověka, který text načítá přímo za tímto účelem, a nahrávání je pod kontrolou. Tentokrát byla situace jiná, po prostříhání zbylo asi 20 hodin záznamu bez šumu, slov v cizím jazyce nebo písní v podkresu,“ pokračuje Matoušek.

Díky nim vyrobili první ukázku a představili ji vdově Ivaně Gottové, která posléze rozhodla, že se v projektu bude pokračovat. „Když děláte syntézu hlasu, který všichni moc dobře znají, je to něco úplně jiného, výsledek bude každý kriticky hodnotit. Velmi důležitá je samozřejmě etická stránka věci, neboť bez souhlasu rodiny Karla Gotta by takový projekt vzniknout nemohl. Ale když už svolení máte, je to velká příležitost oslovit širokou veřejnost, předvést jí technologii syntézy řeči i možnosti umělé inteligence, a ukázat, že se jí nemusí bát,“ podotýká Matoušek.

„Karel vždy své fanoušky rád překvapoval."

„Je to opravdu nebývale inovativní počin a bude to u nás vůbec poprvé, kdy se hlas vytvořený umělou inteligencí takto zapojí do literárně dramatického díla. Tým, který na přípravách pracuje, velmi důsledně dbá na to, aby bylo vše v souladu s odkazem mého muže. Doufám, že výsledkem budete nadšeni stejně jako celý tým, který projekt připravuje. A pevně věřím, že z využití umělé inteligence by byl nadšený i sám Karel. Vždy své fanoušky rád překvapoval, fascinovaly ho moderní technologie a inovace," prozradila Ivana Gottová.

Četbu na pokračování odvysílá Český rozhlas Dvojka o prázdninách, bude mít 49 dílů. Celkem je dílů 73 a v nezkrácené podobě vyjdou v audioknize na podzim. První ukázku si budou moci lidé poslechnout ve čtvrtek 13. července v 16:55. Více najdete na webových stránkách gott.rozhlas.cz. Knihu načetla umělá inteligence spolu s hercem Igorem Barešem.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto Oficiální stránky Karla Gotta

Štítky Karel Gott, audiokniha, umělá inteligence, ZČU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Gott opět promluví ke svým fanouškům, umělá inteligence načetla jeho hlasem knihu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.