Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Plzeň připravuje čtyři projekty v oblasti prevence kriminality, využije na ně dotaci od ministerstva vnitra

Plzeňští radní schválili přijetí dotace od ministerstva vnitra. Podporu ve výši 1,44 milionu využije město na čtyři projekty v oblasti prevence kriminality. Konkrétně to má být na asistenty prevence kriminality a Probační a resocializační program NABOSO. Peníze dále půjdou na organizaci letního dětského tábora s městskou policií a peníze pomohou také s uskutečněním vícedenního zážitkového pobytu pro děti ze znevýhodněných rodin, který bude v režii společnosti Člověk v tísni a neziskovky TADY A TEĎ.

„Dotace je poskytována zejména organizacím, které realizují projekty s dlouhodobým charakterem činnosti, které mohou přispět k řešení aktuální bezpečnostní situace ve městě. Město Plzeň s ministerstvem vnitra spolupracuje v oblasti prevence kriminality od roku 1996,“ informoval radní města Plzně pro oblast bezpečnosti a prevence kriminalit Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň).

Asistenty prevence kriminality mohou Plzeňané potkávat v ulicích od roku 2014. Tito asistenti spolupracují se sociálními odbory, neziskovými organizacemi a samozřejmě také s policií. Před nedávnem se do tohoto projektu zapojilo také několik Ukrajinců, aby pomohli s řešením konfliktů, ve kterých figurují jejich krajani.

Čtyři Ukrajinci posílili řady plzeňské městské policie na pozici preventistů kriminality. Zaměří se na své krajany

Čtveřice Ukrajinců žijících v Plzni už řadu let posílila řady plzeňské městské policie. Na pozici asistentů prevence kriminality budou přednostně pracovat s ukrajinskou menšinou. V Plzni, která má jednu z největších průmyslových zón v České...

„Asistenti prevence kriminality se výrazně podílejí zejména na zjišťování bagatelní a latentní protiprávní činnosti, která je policií a strážníky obtížně řešena. Asistenti rovněž přispívají ke zvyšování veřejného pořádku v lokalitách své působnosti, ale mnohdy se také úspěšně podíleli na řešení různých sousedských sporů,“ přibližuje Winkelhöfer.

Jejich důležitou rolí je také pomoc zejména sociálně slabým obyvatelům v navázání kontaktu se samosprávou a poskytovateli sociálních služeb. Velmi se tato pomoc osvědčila také v řešení záškoláctví, kdy asistenti úzce spolupracují s některými základními školami.

Městská policie naváže užší spolupráci s neziskovkami, potřebuje pomoci s problémovými bezdomovci

Lidé bez domova jsou podle Plzeňanů jedním z největších problémů, který aktuálně sužuje západočeskou metropoli, vyplývá to z dotazníkového průzkumu. Že není situace ideální připouští také velitel městských strážníků Petr Nováček. Podle zkušeností...

Další peníze půjdou na projekt Probační a resocializační program NABOSO, jehož základem je prevence sociálně patologických jevů ve společnosti formou individuální a skupinové práce s klientem. Dané služby v této oblasti mají dlouholetou historii a záměrem je rozšíření působnosti o komplexní řešení problematiky nejen na poli prevence kriminality, ale i ve vzdělávání klientů v platné legislativě, právních i morálních normách.

Část dotace město využije i na pořádání letního tábora, který pravidelně organizuje městská policie pro děti ze sociálně znevýhodněných rodin. Posledním z podpořených projektů je program nazvaný "I prevence může být legrace“. Jedná se o vícedenní zážitkové pobyty pro děti z rodin, které si podobné aktivity nemohou dovolit. „Pobyty budou pořádané organizacemi Člověk v tísni a TADY A TEĎ, které s danou cílovou skupinou dlouhodobě pracují a jejich spolupráce je rovněž propojena s Orgánem sociálně právní ochrany dětí jednotlivých plzeňských městských obvodů a pracovníky Probační a mediační služby v Plzni,“ uzavřel radní.

Ohodnoť článek

Foto MP Ostrava

Štítky prevence kriminality, kriminalita, dotace ministerstva, bezpečná plzeň, dětské letní tábory, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň připravuje čtyři projekty v oblasti prevence kriminality, využije na ně dotaci od ministerstva vnitra  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.