Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Změna dávek může některé Ukrajince poslat na ulici, Plzeň připravuje krizový scénář a postaví pro ně stan

Ze dne na den se mohou ocitnout na ulici ukrajinští uprchlíci, kteří si nebudou moci dovolit zaplatit za ubytování. Od soboty 1. července totiž vstoupí v platnost vládní novela zákonů zvaných lex Ukrajina, jež zpřísňují podmínky pro čerpání dávek. Plzeň proto připravuje sérii opatření jako je například zajištění nouzového ubytování nebo posílení služby městské policie. V Plzeňském kraji je podle odhadů zhruba 30 tisíc ukrajinských uprchlíků, téměř polovina z nich je v Plzni.

Město Plzeň připravuje krizový scénář pro případ, kdyby se početná skupina ukrajinských uprchlíků ocitla na ulici. Stát se tak může po 1. červenci, kdy stát bude nadále platit ubytování pouze ohroženým osobám, tedy matkám s dětmi, mladým do 18 let, seniorům a invalidům. Ostatní se budou muset postarat sami o sebe.

„Naší naprostou prioritou je zajištění bezpečnosti. Nikoho nechceme nechat na ulici, proto jsme se domluvili na zřízení stanu, ve kterém bude možné dočasně přečkat. Lidé v něm najdou vše pro základní hygienu. Nad rámec těchto opatření žádnou jinou formu podpory nepřipravujeme. Jsem přesvědčen, že se jedná o záležitost, kterou má řešit vláda. Ta opět zaspala a snaží se veškerou odpovědnost hodit na kraje a samosprávy,” řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO)

Stan o rozměrech zhruba 10x15 metrů nechá město postavit do konce tohoto týdne v prostoru u bývalého Prioru na Americké, kde bude fungovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. „Ve stanu budou k dispozici lavice a stoly, lehátka, pitná voda, v blízkosti necháme instalovat mobilní toalety,“ přiblížil radní pro oblast bezpečnosti Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň). V případě nouze je město připraveno poskytnout pro dalších 30 až 50 osob nouzový nocleh. Součástí opatření je také navýšení počtu hlídek městské policie, které budou dohlížet na pořádek v centru města.

Lex Ukrajina zpřísňuje podmínky pro nárok na humanitární dávku, která má být adresnější. Nová pravidla získá také vyplácení takzvaného solidárního příspěvku na ubytování Ukrajinců s dočasnou ochranou v domácnostech a bezplatné nouzové ubytování. V současnosti činí měsíční humanitární dávka prvního půl roku 5000 korun na osobu, následně odpovídá životnímu minimu. Podle nedávného sdělení ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pro Českou televizi by po změně podpory mohlo zůstat bez bydlení zhruba 10 000 uprchlíků.

Foto HZS KVK

Štítky dávky pro ukrajinské uprchlíky, Ukrajinci, válka na Ukrajině, lex Ukrajina, humanitární dávky, krizový scénář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna dávek může některé Ukrajince poslat na ulici, Plzeň připravuje krizový scénář a postaví pro ně stan  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.