Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Extrémně jasný superbolid ozářil nebe nad Plzeňským krajem, byl 100 krát jasnější než Měsíc v úplňku

, aktualizováno 28. června 2023, 9:31

Oblohu nad Českem ozářil v pondělí v noci jasný meteor neboli bolid. Dechberoucí podívanou mohli v našich končinách nejlépe sledovat obyvatelé Plzeňského kraje. Průlet tělesa a jeho následnou explozi dokonce zachytila kamera v Plzni. Vědci z Astronomického ústavu AV ČR velmi rychle zpracovali všechna naměřená data a nyní mohu s vysokou spolehlivostí a přesností sdělit, co se přesně stalo.

„Kolem 22:45 jsme zaznamenali nad západním obzorem extrémně jasný bolid, který dokonce explodoval. V době nejvyššího jasu byl jasnější než Měsíc v úplňku a je reálná šance, že na zem dopadly i úlomky,“ informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svých sociálních sítích. Bolid zachytila kamera Daniela Neumanna z Plzně.

Hlášení o pozorování bolidu pochází nejčastěji z Plzeňského kraje, ale objevují se i další z Prahy a Českokrumlovska. „Viděla jsem to z balkonu a nevěřila svým očím,“ sdělila Romana z Klatov. „Byla to nádhera a neskutečná záře,“ doplnila Veronika z Plzně. 

Velmi rychle zpracovali vědci z Astronomického ústavu AV ČR (ASU) všechna naměřená data. Vycházeli přitom z takzvané bolidové síťě, tedy soustavy několika kamer, které sledují oblohu. Evropskou bolidovou síť tvoří 21 stanic, které leží především na území České republiky, kde jich je hned 15. Další jsou také na Slovensku, v Rakousku a Německu. Záznamy pondělního superbolidu zachytilo devět stanic, většinou těch na našem území. Poskytnutá data umožňují astronomům určit atmosférickou dráhu bolidu a dokonce i strukturu a složení původního tělesa.

Meteoroid vážil zhruba 260 kilogramů

Přesně ve 22:45:11 našeho letního času vstoupil do zemské atmosféry po dráze skloněné 30,1 stupňů k zemskému povrchu meteoroid o hmotnosti přibližně 260 kilogramů. Celá dráha bolidu ležela na území Bavorska.

Vědcům pomáhají také hlášení od veřejnosti. Pokud jste spatřili bolid, můžete vyplnit formulář na webové stránce asu.cas.cz

„Bolid začal svítit ve výšce 100,8 kilometrů v oblasti mezi městy Ingolstadt a Regensburg, maximální absolutní jasnost -17,4 magnitud, tedy již nad hranicí pro superbolidy. Pohasl ve výšce 34,5 kilometrů nad zemí západně poblíž města Höchstadt. Těleso se na začátku pohybovalo rychlostí 24,4 kilometrů za sekundu a světelnou dráhu dlouhou 133,9 kilometru uletělo za 6,4 sekundy. Během letu tento superbolid několikrát výrazně zjasnil a maximální jasnosti dosáhl v krátkém výbuchu ve výšce 56,1 kilometru nad zemí, kdy svítil téměř 100x vyšší jasností než je jasnost Měsíce v úplňku,“ popisují astronomové.

Během letu se poměrně křehké těleso o průměru kolem 80 centimetrů začalo rozpadat. „Naprostá většina jeho původní hmoty se během průletu spotřebovala. Tudíž žádný makroskopicky významný úlomek původního meteoroidu, který by stál za systematické hledání, s velkou pravděpodobností na zem nedopadl,“ sdělili odborníci.

Před srážkou se Zemí tento meteoroid obíhal Slunce, přičemž jeden jeho oběh kolem Slunce trval 3,4 roku. „Charakter dráhy a především vnitřní struktura tohoto meziplanetárního tělesa napovídá, že se jednalo o malý úlomek komety patřící k Jupiterově rodině komet,“ dodává ASU.

Bolid je velmi jasný meteor, který vznikne vstupem tělesa kosmického původu do zemské atmosféry. „Mezinárodní astronomická unie definuje bolidy jako meteory o zdánlivé magnitudě jasnější než -4, což zhruba znamená, že mají vyšší jasnost než je jasnost kterékoliv planety a jsou tedy dostatečně jasné na to, aby vrhaly stín, kterého si člověk může všimnout,“ upřesňuje Česká astronomická společnost. Velká část bolidu se ale rozpadne v atmosféře a na zem ani nedopadne.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniel Neumann, Astronomický ústav AV ČR

Štítky bolid, pozorování oblohy, meteor, ČHMÚ, Česká společnost astronomická, Český astronomický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Extrémně jasný superbolid ozářil nebe nad Plzeňským krajem, byl 100 krát jasnější než Měsíc v úplňku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.