Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

FOTO: Podívejte se na finalisty soutěže Stavba roku Plzeňského kraje

O prestižní titul Stavba roku Plzeňského kraje bojuje 21 staveb. Nejlepší projekty z celkem sedmi kategorií pečlivě vybírá odborná porota. Své favority může podpořit i veřejnost. Mezi nominovanými je například Semlerova rezidence, obnovená Velká synagoga, nová vozovna tramvají na Slovanech nebo náměstí v Železné Rudě. Novinkou pro letošní ročník je nová online mapa s tipy na výlety, kde zájemci najdou seznam a přesné souřadnice více než stovky obejktů, které byly v minulosti oceněny.

Mezi nominovanými stavbami za rok 2022 v Plzeňském kraji jsou například nová budova lékařské fakulty v Plzni, Dům u tří růží v Nepomuku, Chodská kavárna v Klenčí, radnice v Mirošově, nová továrna na nápojové plechovky v Plzni, stodola pro uskladnění zemědělských produktů v Nýrsku, náměstí v Železné Rudě a venkovní expozice pro lvy berberské v plzeňské zoo.

 

„Z pohledu architektury byl loňský rok pro město Plzeň mimořádně úspěšný. Mám radost, že konkrétním projektům se dostalo i odborného uznání, což je případ rekonstrukce tramvajové vozovny na Slovanech. Pozornost si jistě zaslouží také obnova Velké synagogy, rekonstrukce Semlerovy rezidence, stavba nové sportovní haly v Krašovské nebo TechTower na Světovaru,“ uvedl primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Nominované stavby jsou rozděleny do soutěžních kategorií: novostavby, rekonstrukce, stavby pro bydlení, dopravní a inženýrské, průmyslové, sportovní a volnočasové stavby a veřejná prostranství. O Ceně veřejnosti mohou lidé hlasovat až do 27. srpna. Výsledky soutěže budou zveřejněny 7. září 2023.

Vydejte se po stopách oceněných staveb

Novinkou v letošním roce je nová online mapa, která nejen představí aktuální nominanty, ale i vítěze z minulých ročníků. Sloužit může jako studijní materiál i jako přehled zajímavých turistických cílů. „Mapu Stavby roku Plzeňského kraje budou moci využívat nejen příznivci architektury a odborná veřejnost, ale i školy a obyvatelé kraje,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Na Mapě Stavby roku Plzeňského kraje najdou více než stovku dříve oceněných staveb, z nichž si můžou pomocí fotek a videí vyhlédnout ty, které je zajímají. U každé stavby je uvedena i adresa s GPS souřadnicemi a nechybí ani možnost jejich odeslání do Google mapy. Mezi stavbami je tu možné vyhledávat podle jejich názvu, regionu, ve kterém se nachází, charakteru či ocenění získaného v soutěži.

Ohodnoť článek

Foto Stavba roku Plzeňského kraje

Štítky Stavba roku, architektura, novostavby, architektonická soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Podívejte se na finalisty soutěže Stavba roku Plzeňského kraje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.