Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nestíháme, vzkazují technické služby. Z trávy před sídlištěm se mezitím stala neprostupná džungle

Chodská amazonka, tak začali někteří přezdívat sídlišti Kavkaz v Domažlicích, kde výška trávy už dosahovala ke 120 centimetrům. Zatímco v jiných částech města bylo dávno posekáno, tady se nic nedělo. Vysvětlení je ale prosté. Technické služby, které mají sečení trávy na starost, to kvůli dalšímu kvantu povinností zkrátka už nestíhaly. Navíc mají přednost části města, kde žije více obyvatel. Menší sídliště si proto musela počkat.

„Tady na té pasece bydlím i já, děti se nám v ní ztrácejí,“ glosovala jedna z diskutujících ve facebookové skupině TausFejs, kde se pod tématem “sečení trávy na sídlišti Kavkaz“ strhla bouřlivá debata. A nebyla jediná. Zatímco někteří se situaci smáli či se rozčilovali, další radili, ať obyvatelé domů sami popadnou sekačky a dají se do práce. Sekání trávy mají nicméně na starost technické služby, které začaly sekat přerostlou trávu v Domažlicích už počátkem května. Kvůli nadcházejícím oslavám mělo přednost centrum města a parky.

Pak následoval další úkol, tedy připravit na sezonu parkoviště a rozsáhlou pláž na Babyloně. Toto období bylo velmi vydatné na srážky, které nastartovaly enormní růst trávy. Poté se dostalo na sídliště na Týnském Předměstí, kde žije téměř čtyři tisíce obyvatel. Kavkaz přišel na řadu jako poslední z důvodu malého počtu obyvatel.

Technické služby jsou zahlcené i dalšími povinnostmi

„Postupně jednotliví správci a ředitelé přesvědčili předchozí městské rady o tom, že by se o jejich svěřený majetek měl starat někdo jiný. Kdo? No nejlépe technické služby! Takže postupně jsme začali sekat i uklízet listí ve školkách, v lidové škole umění, v letním kině, na dopravním hřišti, příkopy v městských lesích, stezky a cyklostezky, kromě vlastního městského hřbitova i hřbitov církve a pozemek církve, židovský hřbitov a v neposlední řadě i uvedený Babylon. Zde jsou však nároky na počet sečí významně vyšší. Tímto přístupem – doslova zahlcením dalšími úkoly se naše organizace dostala do situace, kdy není schopna včas a kvalitně plnit svoje základní povinnosti,“ vysvětluje nastalou situaci ředitel domažlických technických služeb Jaroslav Zavadil.

Jako příklad uvádí, že mezi bytovými domy v Domažlicích a pozemcích v Havlovicích se v letních měsících seká dvakrát, na podzim tam sekačky zajíždějí jen jednou. Zpravidla je to spojeno se sběrem spadaného listí. Až pětkrát za rok se seká průtah městem, parky, školky, cyklostezky a stezky, příkopy v městských lesích, dopravní hřiště, dětská hřiště včetně v Havlovicích, kino, koupaliště a parkoviště Babylon a hřbitovy.

Ročně se poseká milion metrů čtverečních

„V minulosti byla vysoutěžena výpomoc pouze pro první seč a v letošním roce se souhlasem městské rady i výpomoc pro seč druhou. Vzhledem k pravidelným srážkám je první a někdy i druhá seč komplikovaná rychlým růstem trávy a seč je doslova prováděna na dvakrát,“ podotýká ředitel,

Až do listopadu je vše v samostatné režii technických služeb. „S přesčasy a někdy také o víkendech průměrně 16 pracovníků seká nepřetržitě od května do listopadu. Vždy se však řídíme aktuálními potřebami našeho zřizovatele,“ zdůrazňuje Zavadil.

Ročně se takto poseká více než milion metrů čtvrtečních. Posekanou trávu odvezou pracovníci na kompostárnu, přičemž samotný kompost si tam mohou lidé zdarma vyzvedávat každou středu od 12 do 14 hodin. „Chtěl bych poděkovat trpělivým občanům, ale především vlastním zaměstnancům, kteří jako jedni z mála nemají čisté límečky, nepředvádějí se na nejrůznějších PR akcích, ale jsou opravdově unaveni i vyčerpáni, jsou zpocení, špinaví od psích exkrementů a jejichž práci už nikdo nechce dělat. Těch si osobně vážím nejvíc,“ vyzvihuje závěrem Zavadil práci svých kolegů.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž Drbny (Město Domažlice + FB TausFejs/David Rácz)

Štítky sekání trávy, domažlické technické služby, domažlice, seč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nestíháme, vzkazují technické služby. Z trávy před sídlištěm se mezitím stala neprostupná džungle  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.