Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Obyvatelé třetího obvodu sami rozhodnou o budoucích projektech, radnice na ně dá šest milionů

Nové sportoviště, dětské hřiště nebo více zeleně a relaxačních zón? O tom, co se na území centrálního plzeňského obvodu vybuduje, postaví nebo zasadí, rozhodnou sami obyvatelé v rámci projektu participativního rozpočtu. Lidem z celkem šesti místních částí splní obvod šest přání za celkem šest milionů korun. Své nápady už mohou lidé ode dneška posílat prostřednictvím webových stránek.

Relaxační zóna, komunitní zahrada, venkovní hřiště na florbal nebo pohádková stezka či chodník k přehradě České údolí. To jsou první nápady, které posílají obyvatelé třetího městského obvodu prostřednictvím webových stránek rozhodnetesami.cz. Své návrhy mohou posílat do 15. září. Kdo nemá přístup k počítači, může vyplnit také papírový dotazník ve vstupní hale úřadu třetího městského obvodu. „Dotazníky doručíme také do našich seniorských organizací,“ uvedla mluvčí obvodu Michela Adámková.

Peníze rozdělí radnice mezi šest místních části. Ty jsou v projektu rozdělené na Bory a střed města, Skvrňany, Valchu, Radobyčice a Malou Homolku, Novou Hospodu a Zátiší, Výsluní a Doudlevce. „Pro náš obvod je to první ročník tohoto projektu, ve kterém chceme do rozhodování zapojit občany. Rozpočet na něj činí šest milionů korun s tím, že do každé z místních částí dáme na vítězný návrh jeden milion,“ vysvětluje místostarosta Ondřej Ženíšek (TOP 09).

Do 15. října chce radnice vyhodnotit a vybrat projekty, které bude možné zrealizovat. „Například není možné hlasovat o projektu, který by měl být vybudovaný na pozemku, jenž nepatří městu nebo převyšuje rozpočet, tedy jeden milion korun. Pokud jej bude převyšovat o malou částku, zhruba do deseti procent, může ho obvod dofinancovat,“ vysvětluje místostarosta Pavel Šrámek (Piráti).

Návrh by měl být veřejně prospěšný. „Může se jednat o sportovně relaxační prvky, zeleň, mobiliář v parcích nebo na sídlištích nebo i o kulturní akci. Hlasování o projektech, které jsou realizovatelné, začne 15. října a skončí 30. listopadu,“ říká místostarosta Ladislav Nový (STAN).

Vítězné projekty řazené podle počtu hlasů vždy jednotlivě v každé místní části vyhlásí vedení Trojky v prosinci. Bude to vánoční dárek občanům obvodu, slibuje radnice.

Projekt participativního rozpočtu není ale jediným, ve kterém mohou obyvatelé třetího městského obvodu rozhodovat o vzhledu svého okolí. „Občany jsme již zapojili například do rozhodování o vzhledu vnitrobloků. Webovou stránku Rozhodněte sami bychom také rádi využili i k hlasování o projektech, které má v plánu dělat náš obvod. Lidé by mohli třeba rozhodnout, v jaké lokalitě ve Skvrňanech by se mělo parkoviště realizovat nejdříve,“ uvádí konkrétní příklad starosta obvodu David Procházka (ANO).

Ohodnoť článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé třetího obvodu sami rozhodnou o budoucích projektech, radnice na ně dá šest milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.