Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Mladý cizinec si i přes zákaz opékal s kamarády špízy na břehu rybníka. Hájil se tím, že to viděl dělat i ostatní

Viděl jsem to dělat i další lidi, vysvětloval strážníkům mladý cizinec, který se s partou přátel utábořil na břehu Šídlovského rybníka. V této lokalitě ale nemají ohniště co dělat. Celou situaci proto musela vyřešit hlídka městské policie. V celé západočeské metropoli je zhruba deset míst, kde si může kdokoli bezstarostně rozdělat oheň a něco si tam upéct či ugrilovat. Nelegálních ohnišť je bohužel mnohonásobně více, zejména v okolí oblíbených boleveckých rybníků.

„V odpoledních hodinách přijali strážníci na tísňové lince 156 hlášení, že nedaleko Gerské ulice pod posilovacím hřištěm si u břehu Šídlovského rybníka kdosi rozdělal oheň,“ říká úvodem mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Hlídka na místě skutečně našla několik lidí, kteří si na žhavých uhlících připravovali maso. Mezi nimi byli třiadvacetiletý cizinec, jenž se sám přiznal, že oheň rozdělal. „Měl za to, že je vše v pořádku, jelikož předchozího večera tam viděl dělat to stejné někoho jiného. Pro podezření z porušení takzvaného lesního zákona postoupí strážníci událost k dořešení místně a věcně příslušnému správnímu orgánu,“ dodala Pužmanová.

Veřejných ohnišť okolo oblíbených boleveckých rybníků ubylo, hlavně kvůli neukázněným návštěvníkům

Hojně navštěvované rekreační oblasti v Plzni trápí nelegální ohniště a nepořádek, který kolem nich vzniká. Vandalové také často ničí ostatní vybavení jako jsou lavičky nebo informační tabule, přičemž každoročně způsobují statisícové škody. Správa...

 

S příchodem hezkého a teplého počasí to není první obdobný případ. Policie například udělila pokutu také cizinci, který se utábořil v lesoparku na Doubravce. Situace byla o to vážnější, protože v té době panovala výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před nebezpečím vzniku požárů.

Vedení Plzně přiznává, že tento problém eviduje zejména okolo boleveckých rybníků. V této oblíbené rekreační lokalitě jsou sice dvě veřejná ohniště, lidé však často zakládají další v místech, kde nemají co dělat. Na vině jsou většinou Ukrajinci. Radnice proto zvažuje, že v této věci rázně zakročí. 

„Princip ´padni komu padni´ platí pro naše občany a musí platit i pro ukrajinskou komunitu. Podle toho budeme jednat. Na úrovni města už řešíme postup proti problematickým skupinkám, které obtěžují hlukem slušné občany tam, kam všichni v Plzni chodíme relaxovat,“ informoval již dříve primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). Žádné konkrétní kroky ale radnice dosud nezveřejnila. Spekuluje se však o tom, že by mohl platit zákaz rozdělávání ohně v celé Plzni. 

Momentálně mají lidé v Plzni možnost využívat zhruba desítku veřejných ohnišť. Dvě jsou okolo boleveckých rybníků, konkrétně u Šídlovského Seneckého rybníka. Veřejné grilovací místo je také na Košutce v parku Podzemník. Další je například ve Špitálském lese, v Českém údolí, u Košuteckého jezírka nebo v lesoparku Homolka. Dlouhodobě ale město trápí nelegální ohniště, kterých je zpravidla desetkrát tolik. „Je to nekonečný boj. Objevují se pořád na těch samých místech i v nových lokalitách,“ uvedla pro Drbnu vedoucí úseku městské zeleně Správ veřejného statku města Plzně Lucie Davídková

Základní pravidla pro rozdělávní ohně

  • Oheň se smí rozdělávat pouze na určeném místě ve vytvořeném ohništi
  • Prostor okolo ohniště musí být vyklizen a v jeho blízkosti nesmí být ukládány žádné hořlavé a lehce vznětlivé látky, aby bylo zabráněno případnému vlétnutí jisker a následnému požáru.
  • Oheň smí rozdělávat pouze osoba starší 18 let, osoby mladší mohou oheň rozdělávat jen za přítomnosti dospělé osoby
  • Oheň nesmí být rozděláván pomocí hořlavých kapalin
  • Oheň nesmí být ponechán bez dozoru a musí být po celou dobu kontrolován!
  • Ohniště lze opustit až po úplném vyhasnutí ohně, jeho zalití vodou nebo zasypáním zeminou
  • Oheň nesmí být rozděláván za dlouhotrvajícího sucha a větrného počasí!

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky nelegální ohniště, rozdělávání ohně, veřejné ohniště, veřejné griloviště, Šídlovský rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladý cizinec si i přes zákaz opékal s kamarády špízy na břehu rybníka. Hájil se tím, že to viděl dělat i ostatní  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.